Snart kan du reise i Europa med mobilen uten å frykte regningen. 

Helt slutt på roaming i Europa i 2017.

Publisert: 30. juni 2015 kl 09.46
Oppdatert: 30. juni 2015 kl 10.02

Avtalen som ble forhandlet frem av Latvia som for tiden har presidentskapet , skal sikre at internett forblir åpent og nedlegge et forbud mot såkalt roaming, altså at teleselskapene tar seg ekstra betalt for utenlandske brukere av mobilnettet. Etter planen skal det bli slutt på roaming fra og med juni 2017. Det skriver Politico.EU.

Det ble en tøff runde med forhandlinger. Tidligere målsetninger fra EU-parlamentet gikk ut på å få slutt på roaming allerede i 2016, men mange av medlemslandene har siden motsatt seg denne datoen. Til slutt møttes partene på midten. Mens det er helt slutt på roaming fra midten av 2017, vil det fra april 2016 være en makspris på € 0,05, eller rundt 44 øre, per minutt for ringing, € 0,02 for sms og € 0,05 per megabyte datatrafikk.

Forbrukerrådets Finn Lützow-Holm Myrstad venter på det endelig vedtaket.

– Inntil vi har sett det endelige vedtaket er vi positive til at det er blitt en enighet. EU sender et sterkt signal om at det må bli slutt på høye mobilpriser når folk reiser ut av hjemlandet sitt. Samtidig vet vi at det ligger flere unntak inne, noe som betyr at folk fortsatt må passe godt på hvordan de bruker telefonen i utlandet. Vi håper uansett dette ikke blir et hvileskjær for mobilleverandørene og at de nå går ut og gir folk mye bedre priser, hele året gjennom. Dette har i årevis vært en enorm melkeku for mobilleverandørene og det er nå på tide at det blir mer edruelige priser, sier han.

Nettnøytralitet

I den samme avtalen ble også spørsmålet om nettnøytralitet tatt opp. Mens parlamentet ønsket en absolutt garanti for at nettrafikken ikke skulle skjevfordeles av teleopertørene, ville EU-rådet at teleselskapene skulle kunne styre trafikken strengere. Også denne saken endte med et kompromiss. Forfordeling vil være tillatt, så lenge det ikke påvirker den generelle nettkvaliteten.

Ikke alle vil være like fornøyde med denne avtalen, ifølge Politico.

Saken fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet er positivt avventende.