Annonse

Ukeavisen Ledelse nr. 14, 2010

Menn best i krise?

  • Ni av ti styreledere som har deltatt i en ny ASA-styreundersøkelse oppgir at de mannlige styremedlemmene har fungert meget eller ganske bra i kriseårene 2008 og 2009. Åtte av ti styreledere sier det samme om kvinnene i styret.
  • - Dette kan være en indikasjon på at kvinnelige styremedlemmer ikke har like mye kriseerfaring som menn, sier styreanalytiker Gunnar Eckbo.

Ansatte gjør det godt

En tredjedel av ASA-styre­lederne mener at de ­ansattes styre­representanter har fungert meget bra de siste to årene.

- Uinteressant

- Det er ikke interessant å undersøke og måle mannlige og kvinnelige styre­medlemmers kompetanse opp mot hverandre. Dét bidrar bare til å skape avstand og stereo­typier, sier Benja Stig Fagerland, ekspert på kvinner og styrer.

- Overraskende positive

- Det er overraskende at så mange som halvparten av ASA-styrelederne mener at det er viktig å ha 40 prosent kvinner i styrene, sier styreforsker Morten Huse.

- Personlig tyngde og erfaring viktigst

Den erfarne styrekvinnen Eli Sætersmoen har ikke opplevd at kjønn har noen betydning for styremedlemmers evne til krisehåndtering.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Arbeidstid».

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Lederspeilet: Merkevarebyggeren

Det er ikke tvil om at vi har tatt noen store grep i Hjemmet Mortensen de siste årene, og samtidig skapt verdier for eierne. Jeg er faktisk veldig stolt av det hele organisasjonen har fått til sier Anne Britt Berentsen.

Juss og ledelse: Registrering av opplysninger ved personalkonflikter

Arve Due Lund skriver her om faktaundersøkelser ved personkonflikter i arbeidsforhold og forsvarlig innsamling og registrering av opplysninger.

Satser på indremedisin

St. Olavs Hospital i Trondheim mener de har funnet en unik måte å jobbe på, og som gjør sjefene ved til bedre ledere.

Autoritær tradisjon

Sykehusene er institusjoner som tradisjonelt er preget av både profesjonskamper og autoritære holdninger.

Godt egnet for sykehus

- St. Olav er spesielt når det gjelder graden av bruk av interne veiledere. Sykehuset benytter disse i svært stor grad, bekrefter organisasjonspsykolog og partner Einar Wergeland Jenssen i konsulentselskapet Psykologbistand.

Lederverktøy: Hjemmekontor? Husk å lage avtale!

Har du medarbeidere som gjerne vil jobbe hjemme i stedet for på kontoret? Da kan du faktisk være lovpålagt å ha en avtale med dem om det.

Endringer er målet

Uten praksisfellesskap, ingen innovasjon. Ta makten og skap innovasjon gjennom bevisst å balansere kunnskapsspredning gjennom de konkurrerende interessene i fellesskapene.

Balansegangen

Endringer i en organisasjon handler også om makt.

Mer enn jobben: Servicebarna hjelper til

Selv blant servicebarna finnes det folk som ønsker å hjelpe andre, skriver Gry Espedal.

Lite CO2-kutt i industrien

Industrien ble for to år siden pålagt å redusere sine CO2-utslipp, men så langt er svært lite er gjort. Og flere bedrifter risikerer bøter fra myndighetene for slett rapportering.

«Reddet» av finanskrisen

- Vi har fått drahjelp fra finanskrisen, sier daglig leder i Verdalskalk, Håkon Mork. Produksjonen er redusert og det samme er utslippene av CO2, enn så lenge.

Vil ha slutt på grønnvasking

Samfunnsansvar får ingen plass i næringslivet hvis bedriftene på en enkel måte kan bløffe seg til et bedre omdømme gjennom klisjépreget grønnvasking.

Derfor er vi mennesker

Du har sikkert fått med deg at mennesket og sjimpansen er ganske like genetisk sett. Men hvorfor er vi da så ulike likevel?

Kunst på jobb: Fargerikt blikkfang

Vi presenterer i samarbeid med Forum for Kultur og Næringsliv kunst som betyr noe for folk på jobben. Denne gang fra Krogh Optikk på Majorstuen i Oslo der Wenche Stenseng, selger, har valgt ut et glassfat av Kai Hoffstad.

Annonse
Annonse
Annonse