Per Kristian Sundnes (f.v.) i KS, Jorun Berland fra YS, Svein Oppegaard i NHO, administrerende direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen, arbeidsminister Robert Eriksson og Gerd Kristiansen i LO spiser kake i forbindelse med at det er skrevet under på en ny IA avtale i Regjeringskvartalet tirsdag ettermiddag.

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

Forsker frykter økt sykefravær med ny IA-avtale

Publisert: 6. mars 2014 kl 09.39
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

– Ja, jeg tror fraværet kan øke. Man innførte kontroll og sanksjoner i 2010 for å avhjelpe manglende oppfølging av manglene i IA-avtalen. Den nye avtalen forsøker ikke en gang å sannsynliggjøre hvordan forenklinger skal bidra til redusert fravær, sier Mykletun til Dagens Næringsliv.

Regjeringen og hovedsammenslutningene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ble onsdag enige om en ny IA-avtale for perioden 2013-2018. Avtalen ble signert to måneder på overtid. Siden starten i 2001 er avtalen fornyet mange ganger.

Mykletun ledet den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som fram til 2010 utredet tiltak for å få ned det rekordhøye sykefraværet i Norge.

I den nye avtalen er blant annet sanksjonene som myndighetene i dag kan gjennomføre overfor arbeidsgivere som ikke følger opp sykmeldte i tråd med regelverket, opphevet.

– Partene – arbeidsgivere, arbeidstakere og staten – pleier å være fornøyd med nye IA-avtaler fordi de skal redusere fravær og utstøting. Det kan jeg knapt se nå. Dette er den første IA-avtalen som begrunner endringer med avbyråkratiseringsbehov. De tidligere har hatt som uttalt mål å redusere fravær, sier Mykletun.

Han mener det er opplagt at forenkling av byråkratiet alene ikke kan redusere sykefraværet, men at det tvert imot kan føre til at det kan øke.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen