Ledelse

– Dette er den minst likestillingsvennlige regjeringen på lang, lang tid, sier Aps likestillingspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

Mannstungt blant regjeringens rådgivere

Bare 3 av 10 statssekretærer og politiske rådgivere er kvinner i den blåblå regjeringen. – Det er grunn til å tro at kvinneperspektivet ikke er ivaretatt, sier Rigmor Aasrud (Ap).

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) har fått skryt for å sette sammen en regjering der halvparten er kvinner.

VG har kartlagt kjønnsfordelingen blant de politiske rådgiverne og statssektærene til statsministeren og de 17 statsrådene. Der er kjønnsfordelingen ubalansert. Bare 18 av 61 statssekretærer og politiske rådgivere er kvinner.

Frp kommer dårligst ut. Bare tre statssekretærer og én politisk rådgiver er kvinner.

Flere departementer er utelukkende styrt av menn. I Olje- og energidepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet finnes ikke en eneste kvinne i den politiske ledelsen – hverken blant statsråd, politiske rådgivere eller statssekretærer. I Utenriksdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet er det ingen kvinner blant statsrådene eller statssekretærene.

– Dette er den minst likestillingsvennlige regjeringen som har vært på lang, lang tid, sier Rigmor Aasrud, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til VG.

Hun forteller at vi må tilbake til før Brundtland-regjeringens tid, for å finne en like mannsdominert regjering som dagens regjering.

Aasrud er spesielt kritisk til at det finnes totalt kvinnefrie politiske ledelser.

– Justisdepartementet, som skal jobbe med vold mot kvinner og andre kvinnerelaterte saker, er fullstendig blottet for kvinner. Det er grunn til å tro at kvinneperspektivet ikke blir ivaretatt, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS