Ledelse

3 faktorer som påvirker arbeidsevne

Flere psykologiske og sosiale faktorer bidrar til arbeidsevnen, viser en studie som nylig er blitt publisert av forskere ved Statens arbeidsmiljøinstiutt.

Publisert Sist oppdatert

I et arbeidsliv i endring, hvor det er behov for å ha flere mennesker i jobb lenger, er det viktig å forstå hva som bidrar til å bestemme folks arbeidsevne, og å kunne fastslå dette med en høy grad av vitenskapelig sikkerhet, fastslår Stami på sine hjemmesider.

Forskerne Jan Shahid Emberland og Stein Knardahl, begge fra Stami, har i en studie sett nærmere på hvilke psykologiske, sosiale og mekaniske jobbfaktorer som påvirker arbeidsevnen. I overkant av 3700 ansatte i 48 virksomheter ble undersøkt.

Funnene viser at rollekonflikter er en risiko for arbeidsevne, mens positive utfordringer knyttet til meningsfullt arbeid og opplevelsen av å være nyttig virker i motsatt retning. Det fremstår som en beskyttende faktor for arbeidsevne. Også vektlegging av menneskelige ressurser stod frem som en beskyttende faktor for arbeidsevnen, skriver Stami i en presentasjon av studien på hjemmesiden sin.

Mekaniske faktorer, som tunge løft og det å arbeide med armene hevet, fremstod ikke å ha langtidseffekter på arbeidsevnen i denne studien.

Powered by Labrador CMS