Ledelse

4 typer lederskap i entreprenørskap

Lederskap i entreprenørskap vil, og bør, definere den neste æraen innenfor ledelsesteori, mener Insead-professor Randel Carlock.

Publisert Sist oppdatert

Carlock har skrevet om tematikken et innlegg hos Insead Knowledge, og ett av argumentene hans, er at det er entreprenører som faktisk gjør noe med de manglene og mulighetene de ser rundt seg i samfunnet.

Entreprenørskap, strategi og lederskap henger sammen, og ifølge Carlock finnes det fire entreprenør-situasjoner som krever ulike typer lederskap:

  • Innovasjon i organisasjoner
    Dette krever ifølge Insead-professoren at ledere styrker båndet mellom strategi og kultur gjennom lederskap som muliggjør kreativitet og endring.
  • Oppstart av et nytt investeringsselskap (venture)
    Her er det ofte snakk om risikopregede prosjekter i sterk utvikling, og i denne typen entreprenørskap må ledere være mer «hands-on» enn når innovasjon foregår i store organisasjoner, fastslår Carlock. Her må lederne selv se nye muligheter, og de må selv jobbe for å engasjere team, kunder og investorer.
  • Sosialt entreprenørskap
    Målet er her å både løse sosiale utfordringer og å møte økonomiske behov. Lederen må regne med å bruke mer tid enn andre ledere på å bygge opp partnerskap og utvikle relasjoner i samfunnet, opp mot myndighetene, i stiftelser etc. Finansieringen skjer gjerne gjennom ulike kilder, og kan bestå av en kombinasjon av offentlig støtte, prosjektstøtte/lån og inntekter fra salg av varer og tjenester
  • Famileforetak
    Ledere i familiebedrifter må ifølge professoren parallelt fokusere på planlegging i familien og planlegging i virkssomheten. Dette for å sikre en vellykket overføring til neste generasjon. Lederne er her gjerne utstyrt med både familieverdier og kapital, og har derigjennom mulighet til å tenke langsiktig. Det å styrke «familiekapitalen» handler om økonomi, men også om følelser og relasjoner.

Kilde: «The need for entrepreneurial leadership»

Powered by Labrador CMS