Samfunnsansvar

Amnesty går hardt ut mot Saudi-Arabia og de øvrige landene i koalisjonen som i vår gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, noe som har kostet tusenvis av sivile livet.

Amnesty anklager Saudi-Arabia for krigsforbrytelser

Amnesty International krever øyeblikkelig gransking av det de mener er krigsforbrytelser begått av Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere, blant dem USA, i Jemen.

Publisert Sist oppdatert

Menneskerettighetsorganisasjonen dokumenterer i en ny rapport 13 flyangrep som fant sted i Sa'ada nordøst i Jemen, der rundt 100 sivile ble drept, 59 av dem barn.

Rapporten dokumenterer også bruk av ulovlige klasebomber, og Amnesty krever en uavhengig gransking.

Beviser

– Denne rapporten avdekker enda flere beviser på ulovlige flyangrep utført av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, noen av dem tilsynelatende krigsforbrytelser. Den viser i rystende detalj hvor avgjørende viktig det er få slutt på slike alvorlige overgrep, sier Donatella Rovera som har ledet arbeidet med rapporten.

– USA og andre land som eksporterer våpen til partene i Jemen-konflikten, har et ansvar for å sikre at disse våpnene ikke benyttes til å begå alvorlige brudd på folkeretten, sier Rovera.

Amerikanske våpen

På bakgrunn av det som skjer i Jemen krever Amnesty at det innføres våpenembargo mot Saudi-Arabia og de øvrige landene som deltar i angrepene mot Houthi-militsen i Jemen.

USA er den største våpenleverandøren til Saudi-Arabia, og deltar selv i Jemen med droner. Norge har også solgt våpen og militært utstyr til landet.

Mangel på respekt

Amnesty anklager Saudi-Arabia og deres partnere for «forferdelig mangel på respekt for sivile liv» og viser blant annet til at koalisjonen i strid med folkeretten har erklært de to byene Sada og Marran for legitime, militære mål.

– Det å betegne store, tett befolkede områder som militære mål, og det å gjentatte ganger angripe sivile hjem, er talende eksempler på koalisjonens åpenbare svikt når det gjelder å ta de nødvendige forholdsregler for å hindre tap av sivile liv, slik folkeretten krever, sier Donatella Rovera.

Mange ofre

Den sjiamuslimske Houthi-militsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i februar og jaget landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi og regjeringen i eksil i Saudi-Arabia.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen har siden returnert til havnebyen Aden, men Saudi-Arabia og deres støttespillere har ikke lyktes med å drive Houthi-militsen ut av Sana.

Ifølge FN ble over 4.500 mennesker drept i konflikten fra slutten av mars til 24. september, nærmere 2.400 av dem sivile. (©NTB)

Powered by Labrador CMS