Ledelse

Annenhver jobb kan forsvinne i løpet av 20 år

Digitalisering og automatisering kan snu opp-ned på arbeidslivet, viser rapport fra svenske Stiftelsen för strategisk forskning. Se hvilke yrker som er i faresonen.

Publisert Sist oppdatert

I 2013 kom det en forskningsrapport der forskerne Carl Benedikt Frey og Michael A. Osborne fra University of Oxford så nærmere på 700 yrker i det amerikanske arbeidsmarkedet. Konklusjonen var at hele 47 prosent av jobbene kan bli erstattet av digital og automatisert teknikk i løpet av de neste 20 årene.

Stiftelsen för strategisk forskning ba Stefan Fölster - økonom, leder for Reforminstitutet og professor II ved Kungliga tekniska högskolan (KTH) - om å gjøre samme type beregninger for svensk arbeidsliv. Resultatene i rapporten viser at svensk arbeidsliv er enda mer følsomt for automatisering og digitalisering enn det amerikanske. Ifølge svenskenes rapport kan over halvparten av dagens arbeidstagere - 53 prosent - erstattes av digital teknikk i løpet av de neste to tiårene.

En av grunnene til at tallene er høyere for Sverige enn for USA skal være at de fremdeles har mange industriarbeidsplasser som kan bli automatisert.

Minst og mest utsatt

De yrkene som er beregnet til å være minst utsatt for digitalisering og automatisering, er yrker som krever fingerferdighet, originalitet, kunstferdighet, sosiale evner, forhandling, evne til å overtale og evne til å vise omsorg for andre mennesker.

Blant de yrkene som er mest utsatt for digitalisering eller automatisering finner vi kassapersonal og maskinoperatører. På topp ligger fotomodeller, men - som forskerne påpeker - det er nå engang veldig få som faktisk arbeider som fotomodeller.

Her er listen over de 10 yrkene som er mest utsatt (I parentes: sannsynligheten for at yrkene blir overtatt av datamaskiner i løpet av 20 år):

  1. Fotomodeller (98 %)
  2. Bokførings- og regnskapsassistenter (97 %)
  3. Maskinoperatører, trevareindustri (97 %)
  4. Bibliotekassistenter (96,6 %)
  5. Kassapersonal (95,3 %)
  6. Medhjelpere innen jordbruk, skogbruk og fiske (95 %)
  7. Øvrige maskinoperatører og montører (94,8 %)
  8. Selgere, detaljhandel; folk som jobber med demonstrasjoner etc 94,4 %)
  9. Torg- og markedsselgere (94 %)
  10. Øvrig kontorpersonale (94 %)

Resten av listen - som inneholder en oversikt over 109 yrker - finner du i rapporten "Vartannet jobb automatiseras innom 20 år - utmaningar för Sverige". (Oxford-rapporten fra 2013 finner du her.)

Det skal sies at digitalisering og automatisering ikke bare fører til at yrker kommer og går. Innenfor en del yrker vil oppgavene forandre seg som en følge av digitalisering og automatisering, men yrkesgruppene vil bestå.

Powered by Labrador CMS