Samfunn

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker lanserte fredag sjømatmedlingen i Tromsø.

Aspaker vil frigjøre sjømatnæringen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) vil frigjøre sjømatindustrien ved å fjerne siste rest av forpliktelser til å levere og bearbeide råstoff i industrien.

Publisert Sist oppdatert
– Vi ønsker å forenkle og gi næringa mer spillerom, sier Aspaker i Tromsø der hun fredag la fram stortingsmeldingen om en konkurransekraftig sjømatindustri.

Her kommer regjeringen med en rekke forslag, blant dem å fjerne leveringsplikten til bestemte anlegg og steder. Isteden skal trålerne som fortsatt omfattes av leveringsplikt, oppfylle myndighetskravene dersom de leverer fangsten innenfor Nordland, Troms, eller Finnmark.

Modernisering

Regjeringen vil også fjerne aktivitetsplikten og bearbeidingsplikten, og fjerne forbudet mot om bord-produksjon for trålere som ikke har leveringsplikt.

– Vi har mer enn nok fisk i havet. Og vi ønsker å ha en industri som tjener penger. Mitt inntrykk er ikke at industrien ikke vil ta imot råstoff, men de har hatt noen klamme bånd på seg som har gjort at de ikke har stått fritt til å gjøre hva de vil med dette råstoffet, sier Aspaker til NTB.

Hun tar også til orde for å «modernisere» fiskesalgslagsloven ved å blant annet fjerne eneretten til å fastsette minstepris.

– Vi ønsker at kjøpere og selgere, fiskere og industri skal kunne inngå avtaler uten at salgslagene skal kunne overprøve dette med en slags vetorett, sier Aspaker til NTB.

Styrer mot nederlag

Lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), er ikke imponert over at regjeringen legger opp til en omkamp om den nye fiskesalgslagsloven som ble vedtatt i 2013.

– Her går regjeringen med åpne øyne mot et nederlag i Stortinget. Aspaker vet at en samlet opposisjon med KrF og Venstre på lag ikke ønsker disse endringene. Jeg ser det mest som en provokasjon som skaper støy og tar oppmerksomhet slik at det skal bli lettere å få gjennom de øvrige forslagene, sier Pollestad til NTB.

Han mener forslaget utfordrer viktige bærebjelker i norsk fiskeripolitikk. Aspaker vil fjerne reguleringer som ikke virker.

– Men hun fjerner dem ikke helt. Du kan ikke mene at fylkesbindingene ikke har noen hensikt samtidig som du foreslår å opprettholde en binding mellom nord og sør. Dette er en krevende argumentasjon å forholde seg til, sier Pollestad.

Paradoks

Professor Torbjørn Trondsen ved Norges fiskerihøgskole mener det er et paradoks at stortingsmeldingen om sjømatindustrien ender opp med å fjerne siste rest av forpliktelser til å forsyne industrien med råstoff. Nå blir det ifølge professoren enda lettere å stikke av med verdiene i fiskeriene som kystfolket har hevd på.

– Fokuset fra Aspaker er feil. Hvis det er slik at trålerne ikke kan utføre samfunnsoppdraget de er tildelt, må kvoten flyttes over til andre fartøytyper som er i stand til å gjøre jobben, sier Trondsen til NTB.

Powered by Labrador CMS