Samfunnsstyring

Asylbarna tema på oppvaskmøte i Nydalen

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Asylbarna blir trolig et vesentlig punkt når regjeringspartiene møter støttepartiene i Nydalen tirsdag. Samtidig mener tidligere Frp-formann Carl I. Hagen at Høyre og Frp må endre samarbeidet med Venstre og KrF.

Publisert Sist oppdatert
– Frp og Høyre må endre måten de arbeider på. Også regjeringspartiene må få markere sine primærstandpunkter, ikke fortsette bare å være klakører for regjeringen slik det er nå, sier Oslo Frps toppkandidat til Dagens Næringsliv.

Uttrykket klakør viser til en person som er leid inn for å gi applaus, opprinnelig til teaterstykker i 1800-tallets Paris.

Overregjering

Tirsdag klokken 12.30 møtes regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene Venstre og KrF til et forsoningsmøte i Nydalen i Oslo. Målet er å finne ut hvordan samarbeidet kan bli bedre.

Etter budsjettbråket i fjor høst var partilederne på borgerlig side enige om at KrF og Venstre må involveres i større grad før statsbudsjettet og andre saker legges fram. Det er imidlertid Hagen motstander av.

– Å la Venstre og KrF få innflytelse over regjeringens budsjett før det er lagt fram, er meningsløst. De valgte selv å stå utenfor regjering. Nå opptrer Venstre og KrF som en overregjering der de får alle fordelene, men ingen av ulempene. De får selv velge hva de vil være med å feire av regjeringens politikk, samtidig som de står fritt i å markere sin egen politikk, sier Hagen.

Han mener regjeringen har mistet muligheten til å finne alternative flertall i Stortinget, og synes Arbeiderpartiet er et parti det er naturlig å søke støtte hos når man ikke blir enige med de to støttepartiene først.

Forhandlinger

Tirsdagens møte skjer halvannet år etter at samarbeidsavtalen med Venstre og KrF ble underskrevet og som sikret Høyre og Frp regjeringsmakt. Det er først og fremst Venstre og KrF som har tatt initiativ til møtet etter stor misnøye med fjorårets budsjettprosess

Men det er langt fra bare statsbudsjettet som har vært problematisk for samarbeidspartiene og regjeringen. Den verste verkebyllen har kanskje vært asylbarnsaken som Bergens Tidende rullet opp i desember i fjor og som endte med at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) måtte forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Flere kilder bekrefter overfor Dagsavisen at det ble jobbet intenst i slutten av forrige uke og gjennom helgen med å få til en politisk løsning på asylbarnsaken.

Sette strek

KrF og Venstre ønsker at lengeværende asylbarn som ble sendt ut før den nye forskriften trådte i kraft i fjor høst, skal få sakene sine vurdert på nytt. Etter det Dagsavisen forstår er det ikke snakk om å «hente hjem» alle barn som er sendt ut, men å prøve sakene i Norge.

De som får opphold på grunnlag av det nye regelverket, skal få returnere til Norge.

Ifølge avisen ønsker de fire partiene å kunne legge fram en konkret avtale om asylbarna tirsdag slik at de kan sette strek over samarbeidsproblemene og ta luven av kontrollsaken mot Anundsen.

Vanskelig

Foruten asylbarnsaken og drøftelser om statsbudsjettet vil kommunereformen og flere konkrete spørsmål innen helse- og samferdselspolitikk også bli berørt.

Håpet om å gjenfinne den gode tonen etter valgseieren for halvannet år siden kan imidlertid bli vanskelig, ikke minst etter den siste tidens åpne krangel mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-nestleder Per Sandberg.

– Det har vært noen utfordringer den siste tiden. Det tror jeg alle har sett, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB forrige uke.

Mange i Frp har dessuten uttrykt at de er «drittlei» KrF og Venstre, sa Frank Willy Djuvik i Sogn og Fjordane Frp til NTB mandag. Likevel mener han samarbeidet med sentrumspartiene bør fortsette.

– Det er vår jobb som tillitsvalgte i partiet å overbevise velgere og partimedlemmer om at det er avgjørende for oss å spille på lag med KrF og Venstre. Men jeg må ærlig innrømme at mange i partiet er drittlei akkurat nå, sa Djuvik. (©NTB)

Powered by Labrador CMS