Ledelse

Bereiste mennesker har skjulte talenter

Det mener i alle fall Insead-professor Linda Brimm.

Publisert Sist oppdatert

Mennesker som er så bereiste at de kan omtales som globale verdensborgere har en livsstil som gir dem noen ferdigheter som kan gi konkurransefordeler i ethvert marked. Dette gitt at arbeidsgivere finner dem og bruker dem på riktig måte. Det skriver Linda Brimm, professor emeritus i organisasjonsadferd ved Insead, i Insead Insight på høyskolens hjemmesider.

Brimm har studert fenomenet Global Cosmopolitans og identifisert fem kjennetegn som ofte utvikler seg som en følge av den komplekse livsstilen globale verdensborgere ofte har:

  • De ser på endring som noe normalt
  • De står utenfor fastspikrede kulturelle normer, og baserer seg på kreativ tenkning
  • De fornyer seg og eksperimenterer med nye identiteter
  • De er eksperter på de subtile og følelsesmessige aspektene ved overganger
  • De lærer lett og bruker nye måter å tenke på

Grimm skriver i Insead Insight at globale verdensborgere ønsker å bidra med ferdighetene sine og kunnskapen sin i globale organisasjoner på meningsfullt vis. Det som ofte skjer er imidlertid at de slutter i jobbene sine fordi de føler at de ikke får brukt talentet sitt. De opplever også ofte at jobben er for langt unna de drømmene de har i livet.

CV-en til verdensborgere forteller neppe hele historien om hva han eller hun har lært seg gjennom den særegne livsstilen. Grimm råder derfor ledere til å snakke med disse medarbeiderne på en måte som oppmuntrer dem til å sette ord på personlige erfaringer og sine tanker om utvikling, samt hva de kan bringe til torgs i en organisasjon. Dette er ifølge professoren det første steget for å finne frem til den kompleksiteten og fleksibiliteten som verdensborgere ofte besitter.

Powered by Labrador CMS