Europa

Plovdiv er Bulgarias nest største by. Byen er en av Europas eldste, og var tidligere kjent som Filippopolis, oppkalt etter Filip II av Makedonia. Bulgaria er det billigste landet i EU-sonen.

Bulgaria billigst i EU

Den årlige prisstatistikken fra Eurostat, EUs statistikkontor, viser at Bulgaria samlet sett er det billigste landet i EU, tett fulgt av Romania og Polen.

Publisert Sist oppdatert

De nordiske EU-medlemmene topper med Danmark, Sverige og Finland. Størst forskjell er det på tobakk og alkohol.

Statistikken for 2014 viser at prisnivået på konsumvarer og tjenester er svært forskjellig i Den europeiske union (EU). Polen er billigst både på mat og forbrukerelektronikk, mens alkohol og tobakk samt restauranter og hoteller kostet mint i Bulgaria. Prisene på klær var lavest i Ungarn, mens Tsjekkia var minst dyrt for både forbrukerelektronikk og transportmidler som biler. Prisene varierte fra 48% av EU-gjennomsnittet i Bulgaria til 138% i Danmark.

Med en minstelønn per måned (per januar 2015) på 184 Euro (NOK 1555,-) har Bulgaria også de laveste lønningene i Europa, tett fulgt av Romania med 217 Euro, Makedonia 213, Litauen 300 og Latvia med 360. Hverken Danmark, Sverige eller Finland er med i denne oversikten, mens Irland, UK, Belgia, Frankrike alle ligger rundt 1400 Euro i måneden. Til sammenligning er minimumslønnen i USA 1035 Euro per måned på. Norge har ingen offisiell minstelønn, men i 2014 var gjennomsnittslønnen for alle yrker 40 300 kroner per måned. I industrien var månedslønnen i snitt 34 400 kroner, eller 4047 Euro. Det er i overkant av 2000 % høyere lønn.

Danmark på topp

Danmark har de høyeste matprisene, mens Polen er lavest. Prisnivået for mat og alkoholfrie drikkevarer varierte i 2014 fra 61% av EU-gjennomsnittet i Polen til 139% av gjennomsnittet i Danmark. Forskjeller i prisnivå mellom medlemsstatene var mindre tydelig for denne produktgruppen enn for summen av varer og tjenester. Prisnivå for alkoholholdige drikkevarer og tobakk varierte fra 58% av gjennomsnittet i Bulgaria, mot det høyeste i Irland med 170% og Storbritannia 165% . Den store prisvariasjonen skyldes i all hovedsak forskjeller i beskatning.

Klær er dyrest i Sverige og billigst i Ungarn, med henholdsvis 121% i Sverige og 70% av gjennomsnittet i med Ungarn. Forbrukerelektronikk er en annen gruppe produkter hvor prisene varierte mindre mellom medlemsstatene, som strekker seg fra 85% av gjennomsnittet i både Tsjekkia og Polen til 116% i Malta. Prisnivået på restauranter og hoteller var i Bulgaria 46% av gjennomsnittet, mens det i Danmark var 147% over.

Powered by Labrador CMS