Ledelse

Dette går du glipp av når du noterer med tastatur

Hva skjer når notatblokk og penn byttes ut med nettbrett og datamaskin?

Publisert Sist oppdatert

Se rundt deg neste gang du er i et møte. Hvor mange noterer med penn på papir? Hvor mange tar notater på datamaskin, nettbrett eller mobil? Penn og papir taper terreng, og dette kan ha noen konsekvenser, kan vi lese hos hbr.org.

Harvard Business Reviews nettutgave har funnet frem til noen studier gjort av Pam A. Mueller fra Princeton og Daniel M. Oppenheimmer fra UCLA, og de to forskerne konkluderer med at vi blir dårligere til å ta inn nytt materiale når vi tar notater på maskin. Hovedårsaken er ifølge forskerne at denne måten å notere på oppmuntrer til ordrette, lite gjennomtenkte notater.

Selv da forsøkspersonene i ett av forsøkene ble spesifikt bedt om å bruke egne ord når de noterte, viste seg at det at de som brukte datamaskin fortsatte å notere ned det som ble sagt nærmest ordrett. Dette skjedde ikke hos de som brukte penn og papir. De var langt flinkere til å bruke egne ord.

En annen observarsjon var at de som noterte på maskin, noterte mye mer enn det de som skrev for hånd gjorde. Det skulle man tro kunne være positivt, og forskerne ville teste effekten på lengre sikt. De ba derfor forsøkespersonene om å komme tilbake en uke etter notatforsøket.

Da de utvalgte kom tilbake, fikk de ti minutter til å gå igjennom de gamle notatene sine før de skulle svare på spørsmål. Én gruppe hadde tatt notater på maskin, en annen gruppe hadde notert for hånd. Igjen viste det seg at de hadde som skrevet for hånd var flinkest til å svare på spørsmål som gjaldt forståelse av konsepter. De som hadde skrevet for hånd svarte også best på faktaspørsmål.

Selvfølgelig vil vi fortsette å bruke teknologi, datamaskiner og nettbrett, og noen ganger trenger vi å få med oss nøyaktig det som ble sagt, men det kan jo være noe å ha i bakhodet: Kanskje husker du mer av et møte når du noterer for hånd? Kanskje blir du flinkere til å lytte til det som blir sagt? Kanskje vil du, hvis du noterer med egne ord, også bli utfordret til å faktisk tenke igjennom og oppsummere det som har foregått?

Et forsøk verdt?

Powered by Labrador CMS