Ledelse

Egenmeldingen:

Per Christian Opsahl

Publisert Sist oppdatert

Alder: 50

Bosted: Fagerborg, Oslo

Sivilstand: Samboer

Stilling: Daglig leder og advokat i NORDMA

Utdannelse: Juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo

Antall dager trim i uka: 5

6 om deg som menneske

Er det noe du drømmer om å gjøre en gang?
Jeg kunne godt tenke meg å sykle fra Oslo til Paris. Ikke en umulig ting å gjøre, men det krever tid. En skikkelig villmarkstur i Canada står også høyt på listen.

Er det en bok du har lest eller en film du har sett som har gjort et sterkt inntrykk på deg?
Det må bli «Jordens salt». En film om fotografen Sebastião Salgados liv og virke. Filmen er vakker, sterk og nær, og får på en god måte frem Salgados humanistiske og økologiske engasjement og prosjekt.

Hva gjør du i fritiden?
Jeg bruker så mye tid jeg kan på blå- og rødmerkete løyper i Oslomarka. Å være ute i naturen og gå, gjerne langt, til fots eller på ski, er en særlig god måte å lade batteriene på og en bra måte å holde seg i form på. Naturopplevelsene er likevel viktigst.

Hvor mange timer jobber du hver uke?
50 +.

Er det noe du skulle ønske du var flinkere til?
Å uttrykke seg presist, både muntlig og skriftlig er en kunst. Jeg har blitt veldig bevisst på hva jeg skriver og hvordan jeg skriver, men både presisjonen og ikke minst det å fatte seg i korthet er noe jeg stadig driver meg til å prøve å forbedre.

Har du vært aktivt med i noen frivillige organisasjoner?
Ja, jeg har vært med i noen, mest innenfor kultur-sektoren. Store deler av organisasjons-Norge er bygget på frivillig innsats, og den dugnadsinnsatsen som mange er villige til å yte er et veldig godt trekk ved vårt samfunn, og jeg håper vi klarer å føre det videre.

5 om ledelse

Når fikk du din første lederoppgave?
Jeg fikk ansvaret for Grøndahl og Dreyer Forlags utgivelser innenfor jus og offentlig sektor i 1994, og fikk dermed plass i forlagets ledergruppe.

Hva er mest viktig for deg som leder?
At organisasjonen har felles forståelse av hva som er målet og hva som er veien dit.

Er makt et begrep du bruker for å beskrive ledelse?
Nei. Som leder har man makt og man utøver makt, men begrepet er ikke verken interessant eller relevant i seg selv. Ledelse er hele tiden å prioritere, velge, ta beslutninger og utføre handlinger ut fra tilgjengelige ressurser.

Bør en leder snakke åpent om sine svake sider?
Jeg tror det krever en veldig bevisst leder. Det må gjøres på riktig måte og det må legges frem i riktige fora. Men gitt disse forbeholdene, kan det være en styrke å ha en sjef som er villig til å dele om svake sider.

Bør en ha den samme lederjobben i mer enn 10 år?
Som utgangspunkt tror jeg ikke det. Alle har godt av å skifte beite av og til.

4 om medarbeiderne

Tre stikkord som kjennetegner en god medarbeider?
For meg er det viktig at medarbeiderne har initiativ, er selvstendige og har gjennomføringsevne. Viktige egenskaper er i tillegg godt humør og evne og vilje til å spille på lag.

Er det en fordel at flest mulig av de ansatte er med i en fagforening?
Jeg mener det er positivt at de ansatte er organisert. For bedriften og medarbeiderne øker organiseringen engasjementet.

Bør ansatte få bonus hvis sjefene får det?
Ja, det synes jeg. De færreste ledere har skapt resultatene alene. Formodentlig blir resultatene bedre om alle får være med å høste når det går godt.

Er det opp til de ansatte selv å passe på at de jobber det antallet timer de skal?
Som et utgangspunkt, ja. Ledere må likevel ha kunnskap om hvor mye den enkelte jobber.

3 om aktuelle saker

Bør vi åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen?
Nei. Vi har kunnskap nok til å ta i bruk og utnytte andre energiformer i langt større grad enn vi gjør i dag. Ny kunnskap kan føre til at nye oljefunn kan hentes opp og forbrennes på langt mer miljøvennlig måte.

Bør vi bruke mindre penger på landbrukssubsidier?
Nei. Jeg har liten forståelse for alle som til enhver tid hakker på bonden og de norske subsidiene. Jeg synes norske bønder har og gjør et viktig og samfunnsnyttig arbeid. Ofte til en lønn som ikke står i forhold til arbeidsinnsatsen.

Bør det kuttes i pressestøtten?
Nei. Pressestøtten bidrar til at vi har viktige lokal-, region- og riksaviser. Gjennom pressestøtten bidrar vi til å verne om og styrke demokratiet og ytringsfriheten.

2 om tiden vi lever i

Er det noe utviklingstrekk som bekymrer deg?
Det er særlig to ting jeg tenker på: 1: At vi ikke klarer å møte klimautfordringene med relevante handlinger i tide. 2: At et mangfold av forskjellige ideologier og trosretninger, som jeg i utgangspunktet er for, også kan være en trussel mot demokratiet. Jeg tenker på karikaturstriden, som viser at våre grunnverdier er utsatt og at vi stadig må være i beredskap for å kjempe mot ensretting og fanatisme.

Bør det være et mål å få økt gjennomsnittlig materiell levestandard i Norge?
Nei. Jeg er mer opptatt av å få opp levestandarden til svake og utsatte grupper. Jeg tror vi er kommet til et punkt der flere bør fokusere sterkere på å forbruke mindre og bedre, meg selv inkludert.

1 om Erna Solberg

Hva synes du om Erna Solberg som statsminister?
Erna Solberg er utvilsomt en ambisiøs person som en gang satt seg som mål å bli statsminister i Norge. Dessverre fikk hun med Fremskrittspartiet på laget og Erna får ikke fullt gjennomslag for sin politikk.Som statsminister vekker hun ikke min begeistring.

Hvis du først må velge

Vann > Vin

Helsestudio > Solseng

Golf

Rolling Stones

Dagbladet > VG

NRK > TV2

På fjellet > Ved sjøen

Slalåm

Bok > Avis

Katt > Hund

Bonde

MP3

Powered by Labrador CMS