Samfunnsstyring

Et bedre Norge – for alle

Det nærmer seg ferie, med late dager, sol og sjø og opplevelser. Med andre ord en perfekt ramme for å reflektere litt over hvilke faktorer og tiltak som kan gjøre Norge til et bedre land – for alle.

Publisert Sist oppdatert

Det første, slik jeg ser det, er å få kostnadsøkningen under kontroll. Det gjelder i oljerelaterte sektorer, det gjelder i offentlig sektor og det gjelder for lønnsveksten.

Vi har tatt gode grep ved de siste lønnsoppgjørene og nærmer oss nå en lønnsvekst tilsvarende den europeiske konkurrentland har. Arbeidslivets partnere fortjener honnør for dette. Til neste år, med bekymringsfullt økende arbeidsløshet som en mer tydelig realitet enn på lenge, forventer jeg at alvoret går opp for stadig flere. Norge kan kun sikre sin langsiktige konkurransedyktighet igjennom å gjøre det riktige, ta de riktige grepene, finne de bærekraftige løsningene.

Lyntog gjør susen

Vi må sikre forutsetningene for vekst og velferd langs flere akser. En av dem er transportsektoren. Jeg hadde gleden av å besøke Spania i forrige uke. Vel 600 km mellom Madrid og Malaga blir unnagjort spå 2, 5 timer. Gjennomsnittshastigheten ligger langs store deler av traseen på over 300 km i timen. Tilsvarende linjer går mellom Madrid-Valencia, Madrid-Alicante og Madrid-Barcelona. Billetter til en levelig pris kompletterer bildet av et land som har tatt kvantesprang, hva transport angår. Og ved siden av jernbanesporet ligger selvsagt motorveien og venter på dem som velger bil.

Vi har et tilnærmet antikvarisk jernbanesystem, sammenlignet med Spania og andre land i Europa. Mer enn 7 timer mellom Oslo og Bergen er simpelthen uakseptabelt. Det samme gjelder veistandarden. I år har det vært mer ras og stengte veier mellom landets to største byer enn jeg kan erindre fra tidligere. Og det er klart; når det blir våtere og villere, må vi ta høyde for dette i selve måten vi bygger på.

Honnør til Solvik-Olsen

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen fortjener honnør for målbevisst satsing og for at han i ord og handling viser at han lytter til folk, der de bor. Hans turneer landet rundt har sikkert hatt litt karakter av show, men samtidig tror jeg det er utrolig nyttig at politikere kommer seg ut av Oslo-gryta, bort fra storting og styringsverk og går i dialog med dem som er deres sjefer, nemlig folk flest, velgerne.

Skole og utdanning er et annet felt der vi må bygge stein på stein. Vi trenger kvalitet i skolen, vi trenger gode lærere og motiverte elever. Det krever også noe mer enn nedslitte skolebygg. Vi har et alvorlig etterslep innenfor svært mange skolekretser. Igjennom å bygge en god skole, legger vi også fundamentet for at kvaliteten på dem vi utdanner, sikres. Norges fremtidige velferd krever også at vi har ambisjoner om å levere flere forskere i verdensklasse. Heldigvis har et visst ektepar i Trondheim dokumentert at dette går. For en inspirasjon ekteparet Moser er!

Ekstraordinær innsats

Det siste jeg i dag vil trekke frem i kampen for et bedre Norge, er gode arbeidsgivere, dyktige arbeidstakere, mennesker som vil noe, som løfter andre og som gjør en ekstraordinær innsats. Det kan være grunderen som trenger drahjelp fra banken eller Innovasjon Norge, det kan være bedriftsledere og/eller ingeniører med smarte tanker i hodet. Eller det kan rett og slett være en kollega som ser at andre sliter og sørger for å bidra med et puff i riktig retning. Ofte er det lite som skal til. Ofte får vi frem det beste i hverandre igjennom at vi ser andres problemer, men også deres muligheter. God helg til alle!

«Vi har et tilnærmet antikvarisk jernbanesystem, sammenlignet med Spania og andre land i Europa. Mer enn 7 timer mellom Oslo og Bergen er simpelthen uakseptabelt.»

Powered by Labrador CMS