Samfunn

Forvaltere har bare flaks, sier professor Ola Kvaløy. Han sammenligner fondsavkastning med terningkast.

Forvaltere har bare flaks

Det er umulig å velge det beste aksjefondet basert på historisk avkastning. Det er som et terningkast, sier professor ved Universitetet i Stavanger Ola Kvaløy.

Publisert Sist oppdatert

I den evige debatten om aktiv og passiv forvaltning av penger, kaster professor Ola Kvaløy inn en brennfakkel basert på egen forskning av norske aksjefond. I en kronikk i Dagens Næringsliv legger han frem materialet som han mener gir grunn til å hevde at forvalterne bare har flaks.

– Mange har en illusjon om at fondene som gjør det best i ett år er flinkest over tid. Mine undersøkelser viser at det er ingen sammenheng, sier han til DN.

Kvaløy har sett på verdiutviklingen til 33 norske aksjefond i seks år etter finanskrisen. Fondene er rangert etter avkastning i hvert av årene, og deretter undersøker han om det er en sammenheng mellom avkastningen i et år og et annet år i perioden. Og resultatene viser at det ikke er noen sammenheng. En forvalter som gjør det godt et år, har ikke høyere sannsynlighet for å gjøre det bra neste år enn andre forvaltere.

Senior porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand mener konklusjonen er for enkel.

– Selvsagt vil aksje svinge mye i enkelte år. Dette fondet investerer i vekstaksjer på Oslo Børs, og risikoen er høy, noe vi også er veldig tydelige på overfor investorene. Men de siste ti årene har fondet levert en meravkastning på 76 prosent over fondsindeksen på Oslo Børs. Det er det knapt noe norsk fond som har klart, sier han til DN.

I stedet for å se på historisk avkastning mener Kvaløy man bør velge et fond med lave forvaltningshonorarer.

Dagens Perpspektiv så på kostnadsforskjellene for pensjonsfond i mars.

Powered by Labrador CMS