Samfunnsansvar

Gass kan være like klimaskadelig som kull

Ny forskning viser at metan-lekkasjer fra boring etter naturgass kan være like klimaskadelig som kull. Det kan få enorme konsekvenser for Norges gassresever.

Publisert Sist oppdatert

Det er det siste olje- og gassnasjonen Norge trenger, men ny forskning viser at gassen vår kanskje er like klimaskadelig som kull. Det betyr at den ikke nødvendigvis kan erstatte kullet i klimamiksen slik mange nå håper på.

Tidligere FN-direktør for klima og leder av Klima 2020, Svein Tveitdal, slo i helgen alarm i en kronikk i Dagens Næringsliv om at lekkasjer av metan kan ha mye større omfang enn tidligere antatt.

Tveitdal som skrev kronikken sammen med Gunnar Kvåle, professor emeritus ved UiB, og Hans Martin Seip, professor emeritus ved UiO, siterer forskning som viser at lekkasjene i 2012 var på størrelse med Norges totale gassproduksjon.

Problemet med metanlekkasjene er at de gir en dobbel klimavirkning i løpet av 20 år tilsvarende 40 prosent av klimagassutslippene fra all forbrenning av kull i 2012.

I et 20 års perspektiv er klimavirkningen av metan 84 ganger sterkere enn av CO2, hevder skribentene. Det innebærer at lekkasjene ikke kan være mer enn 3 prosent om gasskratverk skal ha en klimafordel sammenlignet med bruk av kull. I mange tilfeller er lekkasjene høyere enn dette, ifølge Tveitdal.

De tre forskerne peker på at gassutslipp i Nordsjøen er dårlig dokumentert. De mener at hverken norsk gass eller gass fra andre kilder kan tjene som en "bro" til et lavkarbonsamfunn.

"Videre satsing på gass kan hindre oss fra å komme over til fornybarsamfunnet i tide", konkluderer de.

Powered by Labrador CMS