Samfunn

I Danmark tar private seg av stadig mer av de kommunale hjemmetjenestene.

Halvparten velger private hjemmetjenester i Danmark

Stadig flere danske kommuner sender hjemmetjenester ut på anbud. Resultatet er et raskt voksende marked, som domineres av stadig færre, men større kommersielle leverandører.

Publisert Sist oppdatert

Om dette er positivt eller ikke, er for tidlig å si, hevder eksperter. Kommunebyråkraten derimot, jubler.

Privat tjenesteboom

Flere og flere danske kommuner velger private hjemmehjelpstjenester fremfor å besørge hjemmehjelpen selv. Det har ført til en oppblomstring av private hjemmehjelpere i Danmark. Men den nyeste tendensen er at stadig flere kommuner ønsker å redusere antall private tilbydere av hjemmesykepleie. Gjennom komplisrte anbudsrunder reduseres antall private leverandører til et minimum, skriver det danske ukemagasinet Mandag Morgen.

I Næstved kommune har man gjennom sitt siste anbud redusert antall private tilbydere fra 15 til bare 2. Det har man gjort ved å utvide tilbudet, slik at det nå ikke bare omfatter oppgaver som gir praktisk hjelp, renhold og personlig pleie til innbyggerne, men også skal omfatte oppgaver som trening, rehabilitering og omsorg – altså fra ren hjemmehjelp til hjemmesykepleie. Tanken er at det vil både redusere kostnadene, øke effektiviteten, gjøre koordineringsarbeidet lettere og gi større fokus på behovene til den enkelte bruker når kommunen bare har to private aktører å forholde seg til.

Valgfrihet

Over hele Danmark velger eldre borgere en privat leverandør når de blir henvist til hjemmehjelp for praktisk hjelp eller personlig pleie. Det er en del av myndighetenes målsetting om valgfrihet for borgerne. Ikke ulikt debatten vi har om fritt sykehusvalg og andre offentlige tjenester her hjemme.

Og utviklingen har gått fort. For bare 10 år siden var det nesten ingen private leverandører i markedet for hjemmehjelptjenester – i dag velger nesten 50 prosent av eldre privatpersoner private tjenester i Danmark.

For de fleste handler det først og fremst om å få hjelp til rengjøring, men stadig oftere foretrekker brukerne en privat leverandør også når det kommer til personlig pleie, for eksempel hjelp til bading eller bruk av toalett. Tjenester som tidligere lå under den kommunale hjemmesykepleien er altså også i ferd med å privatiseres.

Kjenner ikke konsekvensene

Selv om utviklingen har vært rivende, forteller aktører og observatører til Mandag Morgen at man bare har sett begynnelsen på utviklingen.

Og mens man i Næstved og andre danske kommuner priser seg over billigere løsninger, har debatten om kvaliteten på de private tjenesten startet på andre siden av Kattegat. At det som var en mulighet for små, nystartede gründerbedrifter i større grad overtas av store, kommersielle aktører, som dermed nærmer seg å få monopol på tjenestene, bekymrer flere forskere.

– Det er bemerkelsesverdig at det ikke er foretatt en eneste evaluering av om private hjemmetjenester er bedre eller verre enn kommunale, sier førsteamanuensis Ole Helby Petersen, ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

Han leder et forskningsprosjekt som skal analysere alle danske og internasjonale studier av outsourcing av offentlige tjenester.
– Vi har foreløpig ikke funnet en eneste studie som har sett på effekten på pris og kvalitet når en kommune outsourcer hjemmehjelptjenester, sier han.

Powered by Labrador CMS