Samfunn

Høyre og formueskatten: – Redd for å bryte med norsk kultur

Høyre er livredde for å sementere bildet av at de gir til de rike og tar fra de fattige. Derfor tør ikke partiet gi inntrykk av at formueskatten må fjernes, hevder valgforsker.

Publisert Sist oppdatert
Sverige har kuttet både arveavgift og formueskatt. NHO mener vi bør lære av svenskene. Men Høyre, som i alle år har villet avskaffe ordningen, er lunkne.
– Høyre har tidligere sagt at formueskatten må fjernes. De har også tatt de første skrittene, sier valgforsker Bernt Aardal til Ukeavisen Ledelse.

Voldsomme reaksjoner

Men nå virker ikke Høyre så ivrige etter å fjerne formueskatten lenger. Selv om den økonomiske situasjonen har endret seg, og man frykter tapte skatteinntekter, er det reaksjonene fra Ola og Kari Nordmann partiet er redd for, hevder Aardal.
– Det vil skape voldsomme reaksjoner. Høyre er livredde for at bildet av at de gir til de rike og tar fra de fattige vil sementeres i den norske befolkningen. Men fjerning av formueskatten er jo en kjent Høyre-sak, og ingen burde være overrasket over at Høyre og Frp mener dette, sier han.
Aardal mener en fjerning av formueskatten bryter med den norske kulturen, og at det er en krevende sak å argumentere for å fjerne den.
– Det går an å påpeke at oljeprisene er lavere, og at næringslivet må styrkes for å skape flere arbeidsplasser, men utfordringen er enorm rent pedagogisk, sier han.

«Høyre er livredde for at bildet av at de gir til de rike og tar fra de fattige vil sementeres i den norske befolkningen»
Bernt Aardal, valgforsker

NHO vil lære av Sverige

Sverige kuttet formueskatten for sju år siden. Det har vært en suksess, mener Krister Andersson, sjef for Skatteavdelingen i Svenskt Næringsliv.
– Ved å fjerne arve- gave- og formuesskatten er de mest skadelige skattene i svensk økonomi avskaffet. Vi har fått flere bedrifter som overlever generasjonsskifter og flere som får tilgang på kapital så de kan utvide driften, sier han til NHO sine nettsider.
Norge fjernet arveavgiften i 2014, men formuesskatten er fortsatt en verkebyll for norsk verdiskaping.
– Norge går inn i en periode hvor det er større behov enn på lenge for å få til omstilling. Da er innovasjon og nyskaping helt sentralt og her spiller privat eide bedrifter en viktig rolle, sier NHOs president Tore Ulstein.
Bernt Aardal påpeker at NHO som pressgruppe står friere til å skyve denne saken opp på agendaen.
– NHO appellerer jo ikke til velgere. De er bare en pressgruppe. Det er imidlertid ikke uproblematisk for Høyre at NHO kritiserer dem i denne saken, sier han.
Han forteller at Høyre kom i en klemme i 2001, da de satt i Bondevik-regjeringen. Da handlet det også om store skattereduksjoner.
– KrF ville ikke gå med på disse, og partiet mistet velgere til Venstre. Samtidig mistet Høyre velgere til Frp, siden Høyres velgerne mente skattekuttene ikke var omfattende nok. I norsk sammenheng var likevel skattekuttene på denne tiden store, utdyper han.

Valgforsker Bernt Aardal

Foto

UiO

Bør ikke være hovedprioritet

Høyre mener at kutt i formueskatten ikke bør være hovedprioritet i statsbudsjettet for 2016, skriver Klassekampen. En rekke fylkesledere ønsker å prioritere andre oppgaver.
– Nei, formueskatten er ikke en hovedsak – helt klart. Vi på Nord-Vestlandet har tidligere vært opptatte av å presse på for å senke formueskatten. Vi har mange familieeide bedrifter i vår region. Men vi tok et skritt i rett retning i det siste budsjettet, og vi presser ikke på dette nå, sier fylkesleder i Møre og Romsdal, Geir Ove Vegsund til avisen.
Alle Klassekampen har snakket med presiserer riktignok at Høyre har programfestet at formueskatten skal kuttes. Striden står om hvorvidt dette skal være den viktigste saken i høst.
Vil gjeninnføre formueskatten i Danmark
I Danmark pågår det nå en frisk debatt om formueskatt og arveavgift. Regjeringen ønsker å skattlegge hardere igjen, etter flere lettelser de seneste årene. De familieeide virksomhetene hevder at dette vil koste dem dyrt, mens skatteministeren mener han vil tette et skattehull.
Powered by Labrador CMS