Ledelse

Klar for å forlate familiebedriften?

Å selge familiebedriften er en vanskelig beslutning. Les om fire mulige exit-muligheter.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje er dette den vanskeligste beslutningen en familie noen gang må ta. Det skriver Insead-professor og ekspert på familiebedrifter, Morten Bennedsen, i et blogginnlegg på den franske handelshøyskolens hjemmeside.

Selv om det kan sitte fryktelig langt inne, er det noen familier som må innse at de ikke kan drive videre. Ifølge Bennedsen er det gjerne to årsaker til at det er tid for å gi opp familiebedriften:

  • Den strategiske verdien av de verdiene og det grunnlaget man har bygget selskapet på er fallende.
  • Antallet hindringer i veien øker.

Det kan være mange og ulike grunner til at det blir vanskelig å drive familiebedriften videre. Én av dem kan være at bransjen er i endring og går i retning færre, men større enheter. Dette kan igjen føre til at en familiebedrift ikke makter å henge med på de investeringene eller det kostnadsnivået som kan bli den nye "malen" i bransjen.

Bennedsen minner i innlegget om at det er ulike muligheter når familien ser etter en exit-modell. Dette er fire av dem:

  • A management buy-out
    Bedriften selges til ledere i selskapet. Dette er kanskje den enkleste modellen, ettersom lederne som kjøper allerede har en relasjon til selskapet.
  • A management buy-in
    Familiebedriften selges til en eller flere eksterne investorer som typisk ikke har noen relasjoner til selskapet. Dette er en mer utfordrende prosess.
  • Salg til en strategisk kjøper
    Her er det kanskje en konkurrent som kjøper fordi de ønsker å ekspandere. En av utfordringene vil være timing. Det er ikke sikkert kjøperen er klar når familien vil selge, og motsatt - det er ikke sikkert familien er klar når gode oppkjøpere står og banker på døra. Her kan det gå riktig dårlig om oppkjøperen velger å kjøpe en annen konkurrent i stedet.
  • Selge til et privat oppkjøpsfond eller en annen finansiell investor
    Dette er en mulighet som veldig få familieselskaper får, skriver Bennedsen. Her er investorer som gjerne er på utkikk etter veldig spesifikke oppkjøpsobjekter; eksempelvis i spesielle bransjer, bedrifter av en viss størrelse etc. Det er sjelden de velger familiebedriftene.
Powered by Labrador CMS