Samfunn

KS-leder Gunn Marit Helgesen.

KS om kommunebudsjettet: Smålig

– Pengene for å øke bosettingen av flyktninger i kommunene er langt fra nok til å møte den akutte utfordringen. Her får Stortinget en viktig jobb å gjøre, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Publisert Sist oppdatert

KS var tidlig ute med å kommentere statsbudsjettet i formiddag. Det er særlig bevilgninger til bosetting av flyktninger, samt at kommunene selv må ta en større del av utgiftene til innbyggere som, mest trenger kommunale tjenseter, som opprører KS-lederen.

I forslaget til statsbudsjett for 2016 går regjeringen inn for et ekstra tilskudd på 50 millioner kroner for å øke bosettingen av flyktninger i kommunene, samt 25 millioner kroner for bosetting av enslige, mindreårige flyktninger.

– Det er forståelig at et statsbudsjett som er planlagt og utarbeidet over lang tid ikke kan ta opp i seg den akutte krisen vi opplever nå. Men her ligger en stor utfordring for regjering og storting til raskt å håndtere situasjonen. Det vil kreve langt mer enn det som ligger i dette budsjettforslaget. Jeg opplever også at statsministeren er klart innforstått med dette, sier Gunn Marit Helgesen i pressemeldingen.

Smålig

KS er også særdeles lite fornøyd med at regjeringen foreslår at kommunene selv skal bære en større andel av utgiftene til dem som har aller størst behov for kommunale tjenester. Dette kan være innbyggere med psykisk utviklingshemming, sterkt nedsatt funksjonsevne, alvorlige rusproblemer eller psykiske lidelser. Innslagspunktet for statlig toppfinansiering av tjenester til disse gruppene øker med 10.000 kroner ut over den anslåtte lønnsveksten.

– Selv om dette kan virke som et lite beløp, er det i realiteten en svekkelse av finansieringen av en ordning som skal omfatte de aller svakeste. Det er unødvendig smålig av regjeringen, sier Gunn Marit Helgesen.

KS er fornøyd med tiltakspakken for vedlikehold av skoler og omsorgsbygg på 500 millioner kroner, og sier at kommunebudsjettet ellers var som forventet.

Powered by Labrador CMS