LO-topp advarer mot arbeidsvilkårene i flybransjen

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik mener arbeidskonflikten i Norwegian viser en bransje der arbeidsforholdene blir stadig tøffere. Og selv om Norwegian skulle klare å skaffe nok piloter mens pilotstreiken pågår, kan selskapet bli rammet av sympatistreik fra andre Parat-medlemmer i luftfarten.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er vitne til en nedadgående spiral i flybransjen, og lønnsvilkår er i fritt fall. Dette går til slutt ut over sikkerheten, sier Følsvik som selv har bakgrunn fra flybransjen, til Klassekampen.

70 skandinaviske piloter ble lørdag tatt ut i streik etter at meklingen mellom Norwegian og pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) brøt sammen. Onsdag trappes streiken opp til å omfatte over 650 piloter.

Stort press

LO støtter Norwegian-pilotene og deres fagforbund, YS-forbundet Parat, i det Følsvik betegner som et av områdene der det er vanskeligst å forhandle om tariffavtaler.

– De ansatte er under et stort press, både i Norge og internasjonalt, og i dette markedet er det noen aktører som forsøker å finne alle smutthull som finnes i lov- og regelverk, sier Følsvik.

Norwegian-ledelsen peker på at pilotene i det heleide datterselskapet NAN er faste ansatte på svært god tariffavtale som leverer tjenester til morselskapet.

– Når ikke disse tjenestene kan leveres, må andre datterselskap i Norwegian-familien gjøre det. Disse har også tariffavtaler, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

– Bransjens beste

Han er også usikker på hva Følsvik egentlig mener.

– Sikter hun til pilotene i NAN som har bransjens kanskje beste betingelser og arbeidstidsordning?

Norwegian-sjef Bjørn Kjos understreket overfor NTB i helgen at selskapet benytter seg av mange leverandører, og at de står fritt til å velge blant dem.

– Norwegian Air Norway (NAN) – hvor de streikende pilotene er ansatt – står for 20 prosent av den totale flåten i Norwegian, og det skal vi fint greie å ta hånd om, sa Kjos. (©NTB)

Trues av sympatistreik

YS-forbundet Parat organiserer både kabinpersonell, sikkerhetskontrollører, teknikere og drivstoffyllere, renholdsarbeidere og cateringpersonale på norske flyplasser.

Søndag sendte YS et varselbrev til NHO om sympatiaksjon. Forbundet ber om et forhandlingsmøte på vegne av nær 750 kabinansatte i Cabin Services Norway, som vurderer å streike i sympati med Norwegian-pilotene.

– Vi har allerede varslet NHO om sympatiaksjoner fra de ansatte i kabinen, og vil fortløpende vurdere videre sympatiaksjoner også fra andre av våre medlemsgrupper, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Næringsliv.

– Dette er klassisk Parat-retorikk. De har snakket om sympatistreiker i lang tid. De er ikke opptatt av passasjerene og ønsker å dra oppmerksomheten bort fra hva konflikten egentlig handler om. Parat ønsker at deres medlemmer skal ha full styringsrett over Norwegian, og det er naturligvis helt utelukket for Norwegian-ledelsen å la en fagforening overta de kommersielle beslutningene. Det er en klassisk avledningsmanøver, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til avisen.

70 flygere i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway ble lørdag tatt ut i streik. Blir ikke partene enige, trappes streiken opp til å omfatte totalt 650 piloter fra onsdag. (©NTB)

Powered by Labrador CMS