Samfunnsansvar

NBIM-sjef Yngve Slyngstad.

Miljøbevegelsen jubler begeistret over kull-kutt

Oslo (NTB-Dag Kjørholt og Anne Marjatta Gøystdal): En samlet miljøbevegelse feiret etter at partiene på Stortinget onsdag ble enige om at oljefondet drastisk skal redusere investeringer i kull.

Publisert Sist oppdatert

Det er enighet om å trekke Statens pensjonsfond utland (kjent som oljefondet) ut av selskaper mer enn 30 prosent kull eller kullkraft i porteføljen.

– Dette er en dag for historiebøkene, sier Nina Jensen i WWF, Truls Gulowsen i Greenpeace og Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Norge viser muskler, slår miljøorganisasjonen Zero fast, mens Miljøpartiet De Grønne mener beslutningen vil ha en enorm signaleffekt. Dette vil være et sterkt bidrag til de internasjonale klimaforhandlingene i Paris til høsten, ifølge MDG-leder Rasmus Hansson.

– Det vil gi kraftig internasjonal gjenlyd at verdens største uavhengige fond setter kursen ut av kull. Det er bare en vei videre herfra. Oljefondet snarest mulig ut av all kull, og deretter tjæresand, olje og andre klimaødeleggere, sier han.

Nye regler fra nyttår

Komiteen avgir saken torsdag og den vedtas av Stortinget 5. juni. Dette ser nå ut til bli en ren formalitet, siden det er full enighet om at oljefondet skal avstå fra slike investeringer.

Regjeringens oppgave blir deretter å be Norges Bank og Etikkrådet om råd for hvordan dette skal gjennomføres. De nye retningslinjene for kullselskaper skal iverksettes innen 1. januar neste år.

– Dette er en stor seier. Både for klimaet og ikke minst at vi har fattet et så tydelig vedtak som alle står bak, sier saksordfører Torstein Tvedt Solberg (Ap) i finanskomiteen til NTB etter den enstemmige innstillingen.

Han mener det er en stor styrke for forslaget at det er et samlet Storting som står bak.

Risiko

Investeringer i kullselskaper er dårlig for klimaet, men også en økonomisk risiko, påpeker Høyre. Det var dermed den samlede effekten som ble avgjørende for at også regjeringspartiene landet på å trekke fondet ut av kull-insisteringer.

Men Fremskrittspartiets Tom B. Holthe understreker at det ikke er aktuelt å trekke fondet ut fra andre sektorer.

– Det siste er svært viktig for å sikre at fondet ikke utvikles til et politisk verktøy for alle gode mål. Vi må holde fast i at målet skal være høyest mulig avkastning med moderat risiko, sier han.

Ønsket utslippstak

Miljøbevegelsen gratulerer både hverandre, folkeopinionen og politikerne. Også blant stortingspartiene var det mange fornøyde kommentarer onsdag kveld.

KrF mener det er sterke etiske grunner til å trekke fondet ut av kull, Venstre mener grønne verdier blir de viktigste driverne på verdensmarkedet, mens SV skulle sett at Stortinget gikk enda lenger.

– Enigheten mangler et klart krav om utslippstak for selskapene. Det må til for å sikre at oljefondet trekker seg ut av verstingene, sier SVs Snorre Valen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS