Samfunn

NHO vil kutte formueskatten, slik Sverige har gjort. Høyre og statsminister Erna Solberg er lunkne.

NHO vil lære av Sverige

Sverige har kuttet både arveavgift og formueskatt. NHO mener vi bør lære av svenskene. Høyre er lunkne.

Publisert Sist oppdatert

Sverige kuttet formueskatten for syv år siden. Det har vært en suksess, mener Krister Andersson, sjef for Skatteavdelingen i Svenskt Næringsliv.

– Ved å fjerne arve- gave- og formuesskatten er de mest skadelige skattene i svensk økonomi avskaffet. Vi har fått flere bedrifter som overlever generasjonsskifter og flere som får tilgang på kapital så de kan utvide driften, sier han til NHO sine nettsider.

Norge fjernet arveavgiften i 2014, men formuesskatten er fortsatt en verkebyll for norsk verdiskaping.

– Norge går inn i en periode hvor det er større behov enn på lenge for å få til omstilling. Da er innovasjon og nyskaping helt sentralt og her har privat eide bedrifter en viktig rolle, sier NHOs president Tore Ulstein.

Høyre mener at kutt i formueskatten ikke bør være hovedprioritet i statsbudsjettet for 2016, skriver Klassekampen. En rekke fylkesledere ønsker å prioritere andre oppgaver.

– Nei, formueskatten er ikke en hovedsak – helt klart. Vi på Nord-Vestlandet har tidligere vært opptatte av å presse på for å senke formueskatten. Vi har mange familieeide bedrifter i vår region. Men vi tok et skritt i rett retning i det siste budsjettet, og vi presser ikke på dette nå, sier fylkesleder i Møre og Romsdal, Geir Ove Vegsund til avisen.

Alle Klassekampen har snakket med presiserer riktignok at Høyre har programfestet at formueskatten skal kuttes. Striden står om hvorvidt dette skal være den viktigste saken i høst.

I Danmark pågår det nå en frisk debatt om formueskatten skal innføres igjen, etter at den ble fjernet tidligere i år. De familieeide virksomhetene hevder at dette vil koste dem dyrt, mens skatteministeren mener han har tettet et skattehull.

Powered by Labrador CMS