Arbeidsliv

Noen behandler dine kunder

Innleie av kundeservicetjenester er i vekst. Hvordan og hvorfor bør man bygge opp en kundeservice­funksjon gjennom et nettverk av tilknyttet arbeidskraft?

Publisert Sist oppdatert

Upwork (tidligere Elance o-Desk) lanserte nylig en ny plattform som skal gjøre det både lettere og raskere for arbeidsgivere å finne den beste kompetansen og arbeidskraften, ifølge direktør for internasjonale markeder, Kjetil Olsen.

Han forteller at det i Norge i 2014 ble kjøpt frilanstjenester for 35 millioner kroner gjennom tjenestene hans.

– På globalt nivå tjener frilansere allerede over syv milliarder kroner årlig gjennom Upwork. Våre prognoser viser at dette tallet vil være på 70 milliarder innen 2020, sier Olsen.

Upwork er verdens ledende markedsplass for formidling av frilansere, og har ti millioner spesialister tilgjengelig. Likevel begrenser fortsatt de fleste norske virksomheter sin kompetansejakt til tradisjonelle, lokale bemanningsmodeller.

– Upwork gjør det nå mye lettere og raskere også for norske arbeidsgivere å identifisere og engasjere erfarne, høyt kvalifiserte frilansere – samtidig som vi gir dem tilgang til de beste samarbeidsverktøyene, sier Kjetil Olsen.

– Tar minutter

Riktig rekruttering er en av de viktigste investeringene en bedrift kan gjøre, men det er samtidig både utfordrende og tidkrevende. Med tradisjonell rekruttering tar det uker eller måneder å finne den riktige kompetansen til en arbeidsoppgave eller jobb. Upwork vil gjøre det mulig å finne de beste, tilgjengelige talentene i løpet av kun minutter.

Olsen forteller at høydepunktene i den nye Upwork-plattformen for formidling av frilansere inkluderer forbedrede matching-algoritmer som gir høyere kvalitet og mer relevante treff på søk etter kompetent arbeidskraft, ny statusfunksjon som innebærer at frilanseren kan sette sin tilgjengelighet, samt en helt ny app som gir mulighet for å publisere oppdrag, sende tilbud, evaluere frilansere og gjøre avtaler på farten.

– Lanseringen av Upwork signaliserer et nytt kapittel i arbeidsmarkedet, der bedrifter er i stand til å rekruttere kompetent arbeidskraft, uavhengig av hvor de er lokalisert, bare i løpet av minutter, sier han.

Sanntidsverktøy

Arbeidsgivere og frilansere har det siste året samarbeidet på flere millioner oppdrag gjennom tjenestene til det som tidligere het Elance-oDesk. Med nye Upwork skal prosjektstyringen bli enklere gjennom et nytt sanntids samarbeidsverktøy for grupper.

Dette er et gratis prosjektverktøy som er tilgjengelig for alle på nett, også for de som ikke er Upwork-brukere. Her kan oppdragsgivere dele filer og kommunisere med sine nye frilansere umiddelbart etter at samarbeidet er inngått. Det er også ventet at integrasjon med populære verktøy som GitHub, Google Drive og Jira kommer senere i år.

Upworks direktør for internasjonale markeder, Kjetil Olsen.

"Upwork signaliserer et nytt kapittel i arbeidsmarkedet, der bedrifter er i stand til å rekruttere kompetent arbeidskraft, uavhengig av hvor de er lokalisert, bare i løpet av minutter."
Kjetil Olsen, Upwork

Kundeservice

Upwork har nettopp gitt ut boken Happy Customers, Successful Companies som tar for seg råd om hvordan og hvorfor man bør bygge opp kundeservice gjennom et nettverk av tilknyttet arbeidskraft.

Olsen forteller at kundeservice er en av de raskest voksende tjenestene på Upwork. Økningen var på 92 prosent i 2014, og ferdigheter, som å beherske det populære kundebehandlerverktøyet Zendesk, blir stadig mer etterspurte.

For å lykkes med oppbemanning av kundeservicefunksjonen ved hjelp av tilknyttet arbeidskraft, anbefaler han først å bestemme hva kundetilfredshet er for din virksomhet.

– Dann deg et tydelig bilde av gode erfaringer med support. Det kan være alt fra tidsbruk, respons og til at direktøren selv ringer kunder, forteller han.

Olsen anbefaler at bedriften identifiserer sine viktigste kanaler, og at man er nøyaktig med å vurdere hvilke kanaler som best tjener kundebasen.

– Denne kunnskapen bør brukes i arbeidet med å styre bedriftens innleie og bygging av infrastruktur, sier han.

Grundighet

Han anbefaler også at du er grundig i innleieprosessen. Det handler om å leie inn rett person fra starten.

– Lag en gjennomarbeidet stillingsbeskrivelse, filtrer kandidater omhyggelig og gjennomfør alltid et videointervju, understreker han.

Når du skal ta imot nyansatte er det viktig å ha et fungerende onboardingprogram. Både frilanserne og kundene er best tjent med dette, ifølge Olsen.

– Det må implementeres en smart teamstruktur. Ved å etablere team med 8–10 frilansere per teamleder, kan du effektivt lede eskaleringer, tilby mentorskap og oppnå personlig vekst, forklarer han.

Motivasjon

Det er også mulig å motivere frilansere til et karriereløft, forteller Kjetil Olsen. Han anbefaler dette som et virkemiddel til å holde på de dyktigste.

– Vi må synliggjøre karrieremuligheter. Det kan vi gjøre gjennom å motivere med for eksempel å tilby muligheter for forfremmelse. Én måte å gjøre det på er å tilby en fast, høyere lønn, eksemplifiserer han.

Et team med frilansere må behandles med respekt, og du må vise at du bryr deg om dem. Ved å gjøre det lille ekstra vil dine representanter føle at de er satt pris på.

– Kommuniser med dem jevnlig, og inkluder dem i dine suksesshistorier. Ikke minst må du hjelpe dem med å knytte kontakt med hverandre, sier han.

Lederverktøy

Seks fordeler ved å bygge et tilknyttet kunde-serviceteam:

Tilgang til en verden av talent:

  • Ved å vurdere kandidater som ikke fysisk sitter på huset (distribuerte team), kan du utvide søket fra din lokale talent-pool, og heller finne support-eksperter som har akkurat de ferdighetene du er ute etter.

Rask innleie:

  • Å leie inn kandidater online tar gjennomsnittlig 2,7 dager, ifølge Upwork. Dette er vesentlig raskere enn tradisjonell innleie, og muliggjør smidighet og fleksibilitet.

Reduser turnover:

  • Kandidater som jobber online er allerede fleksible, og setter pris på denne måten å jobbe på. Derfor er de mindre utsatte for turnover enn kandidater fra tradisjonelle callsentra.

Oppnå «følg sola-support»:

  • Alle typer virksomheter, fra startups til konsern, kan oppnå kontinuerlig dekning gjennom de ulike tidssonene og kanalene.

Snakk kundenes språk:

  • Ved å benytte deg av et globalt nettverk vil du kunne tilby en mangespråklig og flerekulturell kundeservice.
  • Ved å leie inn folk fra de samme områdene som dine kunder, kan du demonstrere lokalkunnskap og få en mer meningsfull kjemi med dine kunder.

Reduser faste kostnader:

  • Høy leie, fasilitetskostnader og andre faste kostnader forbundet med et in-house service-team bortfaller.
  • Du sparer lønnskostnader med distribuerte kundeserviceteam, siden betaler teamene dine det de er vant med lokalt.

Kjetil Olsen, Upwork

Powered by Labrador CMS