Samfunnsansvar

Norge best på velvære

Mer enn halvparten av verdens innbyggere bor i land som henger etter i bærekraftig utvikling, heter det i en fersk rapport fra Boston Consulting Group. Norge er fortsatt ranket på topp i «velvære».

Publisert Sist oppdatert

I dag publiserer analyseselskapet Boston Consulting Group (BCG) rapporten «The 2015 Sustainable Economic Development Assessment (SEDA)», som er en gjennomgripende analyse av velvære i totalt 149 land. Velvære er av BCG definert på 10 dimensjoner og totalt 43 parametere.

Rapporten oppsummerer både dagens situasjon på tvers av de 149 landene, utvikling fra 2006 – 2013 og analyserer underliggende utvikling.

Norge kommer på topp i BSGs vurdering av velvære av alle de 149 landene. Norge er også blant de beste til å konvertere rikdom (wealth) til velvære, heter det.

Store forskjeller også blant «likemenn»

Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i land som henger etter og som faller bak resten av verden når det gjelder fire nøkkelparametere for bærekraftig utvikling: Inntekt, likestilling, det sivile samfunn, styresett, og miljø.

Dette globale gapet innen bærekraft er ett av de viktigste funnene i rapporten, mener BSG.

Blant hovedfunnene:

  • Polen er best på å konvertere økonomisk vekst til generelt velvære.
  • Singapore og ni nord-europeiske land er på topp 10 totalt når det gjelder velvære. Norge ligger helt øverst.
  • Land med noenlunde lik vekst, kan likevel ha støre forskjeller når det gjelder velvære. Tyskland overgår USA når det gjelder å konvertere både rikdom og vekst til trivsel og velvære, selv om de to landene har hatt omtrent samme vekst de siste årene
  • Rwanda og Etiopia er best når det gjelder forbedringer i velvære
  • Land i Afrika sør for Sahara gjør det sterkt når det gjelder utvikling innen helse, men henger etter når det gjelder utdanning og infrastruktur.

I sitt forord til rapporten, skriver tidligere nobelprisvinner i økonomi, Michael Spence at bærekraftig utvikling har sin kjerne i forholdet mellom økonomisk og sosial inkludering og miljømessig bærekraft.

– Velvære handler om en økonomisk vekst som er både sosialt inkluderende og miljømessig bærekraftig. Viktigheten av en bred innsats for å få til en slik utvikling kan ikke understrekes sterkt nok, skriver Spence.

BCG-partner Doglas Beal har ledet arbeidet med veøvære-rapporten. Han mener verdens ledere bør tenk mindre på vekst, og mer på velvære:

– Verdens ledere har vært opptatt av vekst etter finanskrisen. Nå er tiden inne for å tenke nytt, og aktivt arbeide for økt trivsel, og ikke bare ha vekst i BNP som det primære målet, sier Beal.

Tegn til bekymring

Det er flere utviklingstrekk som gir grunn til global bekymring, mener BCG.

Miljøet: BCGs analyse viser at det ofte blir konflikt mellom økonomisk vekst og miljø, noe som gjerne gjør seg gjeldende i hurtigvoksende nasjoner som ofte satser tungt på

vekst på bekostning av miljøet.

Globale skiller: Land som har høy score på bærekraft, for eksempel Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, er også de landene med størst fremgang på de fleste måleparameterne. Samtidig faller svakere land, som for eksempel Pakistan, enda lenger bak. Dette økende økende gapet reiser spørsmål om hva som kreves for å utjevne forskjellene i bærekraftig utvikling.

Mellominntektsland: Mellominntektsland gjør større fremskritt i velvære enn land med lavere inntekter. Dette er et faresignal. Mangelen på forbedring blant lavinntektsland må adresseres sterkere.

Powered by Labrador CMS