Nyskaping

Verdens lengste sjøkabel treffer land i Storbritannia i 2021.

Norge bygger verdens lengste sjøkabel

Verdens lengste undersjøiske strømkabel skal bygges mellom Norge og Storbritannia. Den blir 730 kilometer lang og skal være i drift i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Statnett og det britiske energiselskapet National Grid signerte torsdag en samarbeidsavtale om bygging av kabelen, som blir den førte direktekoblingen mellom de to landenes kraftmarkeder.

– En kabel til England vil øke verdien av våre norske kraftressurser og er viktig for at regjeringens satsing på økt produksjon av fornybar energi skal lykkes, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Konsernsjef Auke Lont i Statnett forteller at de er stolte over å være med på dette prosjektet.

– Ikke bare er det et teknisk imponerende prosjekt hvor vi vil sette en ny verdensrekord, det er også et viktig bidrag til økt fornybar kraftproduksjon på begge sider, og dermed en viktig del av fremtidens kraftsystem, sier han.

Kabelen skal gå mellom Kvilldal i Rogaland og Blyth i Storbritannia. Den vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder euro (mellom 13 og 17 milliarder kroner) og få en kapasitet på 1.400 gigawatt.

– Glade

Statsminister Erna Solberg (H) og hennes britiske kollega David Cameron er glade for å ha fått i havn samarbeidsavtalen mellom de to landene.

– Ved å knytte våre kraftmarkeder sammen, er dette et fremtidsrettet prosjekt som vil styrke lønnsomheten i våre to lands energisystemer, sier de i en pressemelding.

Petroleumsvirksomheten i Nordsjøen har gjennom årene skapt tusenvis av arbeidsplasser og en felles infrastruktur som sørger for en sikker og forutsigbar energiforsyning.

– Dagens investeringsbeslutninger en ytterligere styrking av vårt energipartnerskap, sier de to statsministrene.

Forsinkelser

Dette er en god nyhet både for kraftnæringen og strømkundene, mener Energi Norge.

– Storbritannia er i ferd med å bygge ut enorme mengder uregulerbar vindkraft, mens Norge har fleksibel vannkraft og et økende kraftoverskudd. Den nye kabelen gjør at vi kan eksportere når det ikke blåser på britisk side, og importere når britene har overskudd av rimelig vindkraft. Dette vil bidra til bedre utnyttelse av de fornybare kraftressursene både i Norge og Storbritannia, økt forsyningssikkerhet og jevnere priser for strømkundene, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Samtidig mener Ulseth at det er uheldig at prosjektet er utsatt til 2021. Tidligere er det kjent at også den nye kabelen til Tyskland blir forsinket.

– Vi skulle gjerne hatt begge disse kablene på plass allerede. Fornybarnæringen skal investere rundt 200 milliarder kroner i produksjon og nett de kommende årene. Da trenger vi markedsmessig forutsigbarhet og god fremdrift i kabelprosjektene, påpeker Ulseth. (©NTB)

Powered by Labrador CMS