Arbeidsliv

Norge i verdenstoppen i godt arbeidsmiljø

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Ni av ti nordmenn som er i jobb, oppgir at de har et godt arbeidsmiljø og er fornøyd med arbeidet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) nye faktabok om arbeidsmiljø og helse, som ble offentliggjort torsdag. Faktaboken er den mest komplette sammenstilling av fakta om arbeidsmiljø og helse i Norge.

Hovedfunnet i rapporten er at det store flertall er svært fornøyd med arbeidsmiljøet sitt. Men det betyr ikke at alle har et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø uten helseskadelig påvirkning, påpekes det samtidig.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gleder seg over dette.

– At vi har et av verdens beste arbeidsmiljø, skal vi være stolte over. Men vi kan ikke hvile på laurbærene. Dette er ikke noe som kommer av seg selv, men noe som det må jobbes dedikert med hver eneste dag, sier Eriksson til NTB.

Lønner seg

Et godt arbeidsmiljø lønner seg også, viser rapporten. Forskning fra flere land viser at et godt arbeidsmiljø gir høyere produktivitet og sparer både bedriften og samfunnet for kostnader.

– Det er en vanlig misforståelse at arbeidsmiljøtiltak er en unødvendig kostnad som bare handler om arbeidstakeren. Men vi ser fra flere og flere internasjonale studier nå at når man kartlegger tiltak, hva det er kostet og gevinsten etterpå, så er dette noe alle parter tjener på, sier direktør ved STAMI, Pål Molander, til NTB.

I dag utgjør de totale kostnadene knyttet til arbeidsrelatert sykdom og skader 18 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Muskler og psyke

Rapporten viser at sykefraværet har gått svakt ned de siste 15 årene. De største helseutfordringene er knyttet til muskel- og skjelettlidelser og til psykiske lidelser.

Hele seks av ti legemeldte sykefraværsdager skyldes disse diagnosene.

Dette bekymrer statsråden.

– Dette er særlig en utfordring innen pleie- og omsorgssektoren, hvor vi ser at veldig mange, særlig kvinner, slutter tidlig i jobben, sier han.

Han peker på at vi i fremtiden vil ha behov for 57.000 flere helsefagarbeidere enn i dag, og at det blir avgjørende å skape et arbeidsmiljø som gjør at flere klarer å stå lenger i jobb. Eriksson peker på at ny velferdsteknologi kan være med å bidra til at arbeidet blir noe lettere.

Rapporten viser samtidig at når det gjelder muskel- og skjelettlidelser, er årsakene nærmest likt delt mellom mekaniske og psykiske faktorer.

Utsatte bransjer

STAMI-rapporten viser at enkelte bransjer og yrker har særlige utfordringer knyttet til arbeidsmiljø og helse. Dette gjelder bransjene transport og lagring, overnatting og servering, bygg- og anleggsvirksomhet, jordbruk, skogbruk/fiske og helse- og sosialtjenester.

I disse bransjene er det langt flere ansatte som rapportere om helseplager enn i andre bransjer, det er et høyere sykefravær og svært mange slutter.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS