Ledelse

NRK: Sponheim får ikke fortsette som styreleder

Hamar (NTB): Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim får ikke fortsette som styreleder i Norsk Tipping, etter det NRK erfarer. Det er ventet at kulturminister Thorhild Widvey (H) vil foreta store endringer i tippeselskapets styre torsdag.

Publisert Sist oppdatert
NRK har til tross for flere forsøk ikke lykkes med å få tak i Sponheim for en kommentar. Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, men varsler en pressemelding etter årsmøtet torsdag ettermiddag.

Nestleder i styret, Silvija Seres, sier at hun ikke får fortsette.

– Jeg har stilt meg til disposisjon, men har ikke blitt spurt. Etter åtte år i dette styret er det ikke uventet. Det er eierens privilegium å velge det styret man ønsker, sier Seres.

De øvrige i dagens styre består av fem styremedlemmer: Paal Ingvar Fure, Dag Bayegan-Harlem, Gjermund Nedgård, Torill Elvira Mortensen og Cathrine Muri.

Etter det NRK kjenner til ble dagens styre orientert om Widveys avgjørelse for to dager siden. De skal ikke ha fått noen begrunnelse for avgjørelsen som er ventet torsdag.

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) i Stortingets familie- og kulturkomité står oppført på talerlisten under årsmøtet i Operaen i Oslo torsdag ettermiddag. På Twitter gir Aasrud uttrykk for at hun er overrasket over Widveys ventede avgjørelse.

Savner begrunnelse

– Hva er dette? Overskudd eller politikk? Kulturministeren kaster store deler av styret i Norsk Tipping, kvitrer Aasrud.

Overfor NRK utdyper hun dette slik:

– Dersom oppsigelsene er et uttrykk for at regjeringen ønsker et sterkere samarbeid med kommersielle aktører, så er det å gå i feil retning. Dette vil bety at overskuddet i større grad vil gå til kommersielle i stedet for å gå til idrettslag og humanitære organisasjoner, sier Aasrud.

Andre politikere reagerer også. Stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) er usikker på hvorfor Widvey foretar dette grepet nå. Han ønsker en begrunnelse.

– Det er synd. Jeg synes at styret i Norsk Tipping har gjort en veldig god jobb, og vil gjerne fremheve Lars Sponheims innsats som styreleder, sier Bekkevold.

Ny politikk

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Ib Thomsen mener nyheten kan høres dramatisk ut, men legger til at nye styremedlemmer kan stå inne for en linje som er mer i tråd med regjeringens politikk.

– Mange styremedlemmer har sittet lenge, og jeg kunne ønske meg noen unge, dynamiske inn i styret, sier Thomsen, som viser til at enkelte styremedlemmer har vært kritiske mot Frps politikk. (©NTB)

Powered by Labrador CMS