Samfunn

Opp og ned på asiatiske børser – og i Oslo

Det er stor uro i de globale aksjemarkedene etter ny usikkerhet om tilstanden i kinesisk økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Shanghai-børsen endte onsdag med et svakt fall på 0,2 prosent, etter å ha tatt seg noe opp igjen etter et kraftig fall fra start. Børsen åpnet med nedgang på 4,4 prosent, hvilket var tredje dag på rad med kraftig fall.

Også de fleste andre av de asiatiske børsene falt ved start, men hentet seg inn. Den kinesiske komposittindeksen Shenzhen endte med et fall på 1,98 prosent.

I Hongkong åpnet Hang Seng-indeksen med en nedgang på 0,99 prosent, men snudde senere og lyste grønt med 0,19 prosent om ettermiddagen.

I Japan gikk Nikkei-indeksen ned 0,8 prosent ved åpning onsdag, men snudde senere til pluss 1,06 prosent.

Bakgrunnen for den urolige stemningen var dårlige tall fra Kinas industrisektor, hvor veksten ser ut til å være den laveste på tre år. Det tas som et tegn på at Kina virkelig har økonomiske problemer.

Samtidig kom det melding om at Canada har gått inn i resesjon på grunn av de lave oljeprisene.

Dow Jones-indeksen i USA gikk tirsdag ned 2,83 prosent til 16.059,55 poeng. Nasdaq-indeksen falt 2,94 prosent.

Oslo Børs falt etter en times handel

Oslo Børs steg fra start onsdag, men falt etter en times handel og var ned 0,25 prosent til 581,14 poeng.

Det er små endringer i oljeprisen i morgentimene onsdag. Oljeprisen steg litt igjen og et fat nordsjøolje var onsdag opp 0,08 prosent til 48,61 dollar fatet.

Statoil falt 0,49 prosent, men var suverent mest omsatt. Seadrill fulgte etter, men aksjen falt så mye som 5,01 prosent.

Deretter fulgte de store selskapene hakk i hæl med DNB (+0,69), Telenor (+2,12), Yara (-1,05) og Norsk Hydro (uendret).

REC steg mest med 3,50 prosent, fulgt av BW LPG og Telenor. I den andre enden plasserte DNO seg med et kursfall på 5,22 prosent. Seadrill fulgte etter som den første av en serie oljerelaterte aksjer som falt onsdag.

De toneangivende børsene i Europa var forsiktig opp. FTSE 100 i London steg 0,33 prosent, DAX 30 i Frankfurt var opp 0,66 prosent og CAC 40 i Paris 0,63 prosent

Powered by Labrador CMS