Europa

Palestinas president Mahmoud Abbas under ministermøtet i Den arabiske liga i mars.

Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag

Palestina ble onsdag det 123. medlemmet av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Medlemskapet er et første skritt mot en mulig rettslig behandling av konflikten med Israel.

Publisert Sist oppdatert

Israel er ikke selv medlem av ICC, og har dermed heller ingen plikt til å samarbeide med domstolen. Likevel protesterte landet høylytt da Palestina sendte sin søknad om medlemskap.

I januar startet ICCs sjefanklager Fatou Bensouda innledende undersøkelser av påståtte krigsforbrytelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Det kan imidlertid ta lang tid før det blir klart om undersøkelsene fører til noen etterforskning, og i alle fall før det kan bli noen rettssak.

USA er også kritisk til medlemskapet, all den tid Obama-administrasjonen ikke anser Palestina som en selvstendig stat. Landet har også truet med å redusere bistanden til Palestina dersom de igangsetter eller støtter en ICC-etterforskning mot israelske statsborgere, ifølge Human Rights Watch.

I fjor sommer ble rundt 2.200 palestinere drept i den siste runden med krig på Gazastripen. 1.500 av dem var sivile, ifølge FN. På israelsk side ble 73 mennesker drept. 67 av dem var soldater. (©NTB)

Powered by Labrador CMS