Publisert: 24. november 2015 kl 10.45
Oppdatert: 24. november 2015 kl 11.07
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.

Prøven bestått

Frp har fått de andre partiene med unntak av SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) med på en kraftig innstramning i norsk asylpolitikk. Ingen kan forhindre at Frp regner dette som en seier. For Venstre gjør det vondt langt inn i sjela å hører Frp hevde at Norge har Europas strengeste innvandringspolitikk. Men Venstre våger ikke stå utenfor forliket. Sammen med KrF forbereder de seg til omkamper om integrering. Det er ikke mye de kommer til å oppnå der heller.

Venstre og KrF klarte å flytte på rundt seks milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Av et budsjett på 1 245 milliarder kan det selvsagt sies å være lite, men vurdert ut fra politisk innhold, er det en betydelig endring de to støttepartiene har fått gjennomslag for.

Frp har fått solid uttelling på meningsmålingene for at de har stått steilt på kravene om en strengere asylpolitikk. Det betyr at de hadde mer å gi i forhandlingene om budsjettet enn de ville hatt dersom de hadde ligget fem prosent lavere på meningsmålingene. Frp har vært urokkelige på to punkter; De vil ikke øke avgiftene på bensin og diesel og gifte og samboende pensjonister skal få en mindre avkortning i pensjonene. Det siste vil koste tre milliarder kroner.

Utålelig kutt

Regjeringen forslag om å kutte 4,3 milliarder i bistanden var utålelig for KrF. Kuttet blir mer enn halvert. Nå skal det kuttes 1,8 milliarder. Det er tøft nok for KrF å stemme for et budsjett der det kuttes så pass mye i en av deres hjertesaker. Derfor er avstanden mellom KrF og regjeringen blitt større etter årets budsjettforlik.

Venstre har i liten grad lykkes med å få gjennomslag for en sterkere satsing på tiltak for å få ned klimagassutslippene. En økning av strømprisen med 1,5 øre, 80 kroner i økte avgifter per flysete, 750 millioner mer til kollektivtransport, 252 millioner mer til styrket naturvern og økte avgifter på biler med høye utslipp, er da noe. Men det er ikke nok til at Venstre kan bruke budsjettforliket som et eksempel på at de har medvirket til et betydelig grønnere budsjett. Kritikken fra MDG er nådeløs.

KrF og Venstre han bidratt til å forbedre budsjettet regjeringen la fram. Det vil neppe gi store utslag på meningsmålingene. Endringene har ikke akkurat utløst jubel
Saken fortsetter under annonsen

Venstres problem de neste to årene er at de ikke har noe annet alternativ enn å bli enige med regjeringen om budsjettet. Venstres leder, Trine Skei Grande, har sagt at det ikke er aktuelt å støtte Jonas Gahr Støre som statsminister. Det er ikke noen annet alternativ for Venstre enn Erna Solberg.

Situasjonen er en annen for KrF. De har gått til valg på å gi landet en annen regjering enn de rødgrønne, men Knut Arild Hareide har sagt at det er et åpent spørsmål hvem de vil støtte i 2017. KrF kan nå med god rett si at de har fulgt opp valgløftet sitt. Det er tredje gangen de bidrar til å lose regjeringens budsjett i havn. Det har blitt tyngre for hver gang. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier til Klassekampen at en tøffere økonomisk situasjon gir tøffere forhandlinger. Han tror det blir enda vanskeligere å komme til enighet om revidert budsjett til våren og om budsjettet for 2017.

Revidert budsjett

Det reviderte budsjettet til våren bør de klare å snekre sammen. Det er neste høst den avgjørende kampen vil stå. Spørsmålet er ikke om det skal blir regjeringskrise. Det vil Venstre sørge for at det ikke blir, men KrF kan komme til å si takk for seg som budsjettpartner. Men det er langt fram. Det politiske bildet kan endre seg mye på et år.

2016 vil preges av hvordan vi skal løse de problemene strømmen av flyktninger skaper. Her står KrF og Venstre for helt andre holdninger enn Frp. Det er ikke sikkert det blir like krevende å bli enige som i høst. Det er det Ap som avgjør. Ap har stor interesse av at Frp er med på forliket i flyktningpolitikken. Jonas Gahr Støre vil sannsynligvis passe på at det ikke oppstår en avstand mellom Ap og regjeringen på dette området. Det vil i så fall Frp tjene på. Hvis Ap og regjeringen er enige om det meste, får ikke KrF og Venstre noe spillerom.

KrF og Venstre han bidratt til å forbedre budsjettet regjeringen la fram. Det vil neppe gi store utslag på meningsmålingene. Endringene har ikke akkurat utløst jubel.