Ledelse

Regjeringen vil frata forsvarssjefen budsjettansvar

Oslo (NTB): Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier han er overrasket over at regjeringen flytter ansvaret for kjøp og forvaltning av materiell til en nyetablert etat under Forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

«Den nye etaten skal skilles ut fra Forsvaret og være direkte underlagt Forsvarsdepartementet» heter de i en pressemelding fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Overrasket

Ifølge Aftenposten kan dette innebære at forsvarssjefen mister ansvaret for håndteringen av nær en tredel av forsvarsbudsjettet, som i fjor var på cirka 39 milliarder kroner. Budsjettet til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) var på nesten 13 milliarder kroner.

– Jeg er overrasket over beslutningen. Den baserer seg ikke på en fagmilitær anbefaling og jeg har ikke vært involvert i prosessen som ledet opp mot beslutningen, sier Bruun-Hanssen til Aftenposten.

Flere kilder sier til avisen at omleggingen er en grov vingeklipping av og mistillit overfor forsvarssjefen.

Lang prosess

På avisens spørsmål om kommentar, viser Eriksen Søreide til to avsnitt i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag. Der heter det at «Stortinget i 2004 fattet et vedtak om å be regjeringen utrede en ny etat under Forsvarsdepartementet med et helhetlig ansvar for den utøvende delen av Forsvarets investerings- og innkjøpsvirksomhet.»

– I 2008 ble det gjennomført en omfattende utredning om FLO, så dette har vært en lang og grundig prosess, sier forsvarsministeren.

«Materiellinvesteringer blir et stadig mer strategisk viktig område, og det er avgjørende å kunne se dette i sammenheng med andre strategiske områder for utviklingen av forsvarsevnen», heter det videre. (©NTB)

Powered by Labrador CMS