Samfunn

– Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet. Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sier generalløytnant Robert Mood.

Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

Politiet har like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet, sier generalløytnant Robert Mood i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert
«Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen!» skriver Mood på Twitter mandag.

Politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, bekreftet Politihøgskolen overfor VG forrige uke. Beredskapen er på høyde med den norske soldater har i utlandet, sier Mood til Nettavisen.

– Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet. Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sier generalløytnanten.

Mye trening

I slutten av juli klarte en 24 år gammel mann å fyre av et skudd med våpenet til en politimann på politihuset i Stavanger, etter å ha hoppet over skranken hos politivakten.

Siden har debatten i stor grad dreid seg om hvorvidt politiet går rundt med ladde våpen, altså skarpe skudd i kammeret.

Mood sier han ikke vet om politiet har god nok våpentrening til å gå med ladde våpen til enhver tid.

– Jeg kan uttale meg ut fra min egen erfaring og ut fra hvor krevende det er å holde en treningsstandard som gjør at man skal kunne opptre med en slik høy beredskap til enhver tid, sier han.

– Er godt trent

Norsk politi er godt trent, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD) til NTB.

POD vil imidlertid fortsatt ikke kommentere hva våpeninstruksen sier om ladde våpen.

– Det handler om å ivareta innsatspersonellets sikkerhet og innsatsevne. Det vi kan si er at norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en god og trygg måte, sier han

– Alle som bærer våpen, gjennomgår årlig et godkjenningsprogram. Det trenes jevnlig, og mengden er avhengig av hvilken innsatskategori man tilhører, sier Ousdal.

Minimums treningstid er 48 timer i året, opplyser han.

– Voldsom beredskap

Norske soldater i utlandet har ladde våpen når de reiser ut av leiren og er forberedt på å gå i kamp, sier generalløytnant Mood til Nettavisen.

Inne i leiren tar de patronene ut av kammeret.

På spørsmål om hva han tenker om at politiet går med ladde våpen også inne på politistasjonen, svarer Mood:

– Det høres ut som en ganske voldsom beredskap.

Venter rapport

Rogaland politidistrikt er i ferd med å nedsette en gruppe som skal granske hendelsen på politihuset i Stavanger.

– Vi har fått henvendelse fra POD om at de vil få oversendt dokumentasjon. Vi er i gang med arbeidet og sender rapporten når den er klar, det blir nok i september, sier politimester Hans Vik til NTB mandag.

POD vil vurdere endringer i våpeninstruksen etter at de har sett rapporten, sa fungerende avdelingsdirektør i avdeling for politiberedskap og krisehåndtering, Sture M. Vang, til NTB lørdag.

Det norske tjenestevåpenet – Heckler & Koch P30L – har ingen sikringsbryter, men en sikkerhetsmekanisme som sammen med hylsteret skal sørge for at skudd ikke blir avfyrt uten at det er tilsiktet. Det er imidlertid ikke vanskelig å få stukket en finger ned i hylsteret og trekke av politiets pistol, ifølge fagbladet Politiforum. (©NTB)

Fakta om midlertidig bevæpning av politiet

  • Justisdepartementet sa 29. juli ja til fortsatt midlertidig av politiet. Tillatelsen gjelder til 20. august.
  • Det er Politidirektoratet (POD) som har bedt Justisdepartementet om samtykke til at politiet for en ny periode kan fortsette å bære våpen.
  • Departementet ba POD gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse for å finne tiltak som kan redusere eller fjerne behovet for midlertidig bevæpning, men direktoratet har ingen forslag til alternative tiltak.
  • Justisdepartementet ga i fjor tillatelse til å bevæpne beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell som har godkjenningsprøve for tjenestevåpen.
  • Tillatelsen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som trekker fram politifolk og militært personell som spesielt utsatte og mulige terrormål.
  • Den første tillatelsen ble gitt 25. november 2014, for fire uker. Den er senere blitt forlenget flere ganger, senest 19. juli i år.
  • Politiet fikk også midlertidig våpentillatelse i juli 2014. En konkret terrortrussel mot Norge førte til at politiet høynet beredskapen. (©NTB)
Powered by Labrador CMS