Europa

Russisk oljeproduksjon i Sibir. Nå går stadig mer av denne oljen til Kina.

Russland tar over som Kinas største oljeleverandør

I mai raste Russland forbi Saudi-Arabia som Kinas største leverandør av råolje for første gang. Moskva retter blikket utenfor Europa styrker samarbeid og handel i øst.

Publisert Sist oppdatert

Russerne feide Saudi-Arabia av banen og sendte nesten 930.000 fat olje per dag til Kina gjennom hele mai, en økning på 21 prosent siden april,, skriver Financial Times.
Saudi-Arabia falt fra en topplasseringen til nummer tre, under Angola, med salg til Kina som falt med nesten 43 prosent fra måneden før, skriver avisen.
De kinesisk/russiske forbindelsene er styrketetter at sanksjoner grunnet konflikten i Ukraina har ført til et svært anstrengt forhold til Vesten for Moskva.

Ukraina-konsekvens

Analytikere sier at den voldsomme veksten i russisk oljeeksport til Kina er et resultat av en rekke olje-for-lån avtaler mellom Kina og Russland. Kina, som er i ferd med gå forbi USA som verdens største importør av råolje, har signert en rekke avtaler med flere russiske oljeselskaper, inkludert statseide Rosneft.
– Omfanget av russisk olje til Kina vil sannsynligvis holde seg skyhøyt de neste årene som følge av at disse langsiktige leveringskontrakten nå er sparket i gang, sier den Londonbaserte oljeforskeren Amrita Sen til Financial Times.
– Vi startet å registrere oljeeksporten i verden i 2007, og dette er første gang Russland er Kinas største råolje-leverandør, legger hun til.

Doblet Kina-eksporten

Dataene svinger en del, og fortsatt vil nok Saudi Arabia være en viktig leverandør til Kina. Kongedømmets april-eksport var det høyeste på tre år.

Men de siste import-tallene illustrerer hvordan Russland, den største eksportøren utenfor Opec-kartellet, får et stadig sterkere fotfeste i Kina.
Russisk eksport til Kina har mer enn doblet seg siden 2010. Tallene viser også hvordan Kina importerer mer fra land der de kan vise sine finansielle muskler ved å legge låneavtaler og andre typer forpliktelser inn som en del av handelsavtalen.

Powered by Labrador CMS