Europa

En fornøyd Nicolas Sarkozy svarer på spørsmål på en pressekonferanse etter at valglokalene stengte og han hadde vunnet en klar seier.

Sarkozy mot storseier i Frankrike

Tidligere president Nicolas Sarkozys parti UMP går mot storseier over Sosialistpartiet i den andre runden av regionalvalget i Frankrike. Nasjonal front vinner ingen departementer.

Publisert Sist oppdatert

Prognoser basert på flere valgdagsmålinger søndag viser at høyrepartiene med UMP i spissen kan vinne mellom 65 og 71 av Frankrikes til sammen 102 departementer, mens venstresiden må nøye seg med mellom 28 og 37.

Fra før hadde UMP og deres allierte 41, mens sosialistene hadde 61.

Nasjonal front har vunnet mange lokale mandater, men innrømmet søndag kveld at de ikke har klart å vinne kontrollen over noe departement, selv om de første valgdagsmålingene antydet at de kunne ha vunnet ett eller to.

– Aldri før har vår politiske familie vunnet så mange departementer, sa Sarkozy til jublende tilhengere søndag kveld.

– Resultatet viser med tydelighet at det franske folk har avvist president François Hollande og hans regjering, fortsatte Sarkozy.

Sosialistene har gjort det dårlig, og statsminister Manuel Valls uttalte seg kort tid etter at valglokalene hadde stengt:

– Den ytre høyresidens sterke, altfor sterke, resultat, er en utfordring. Det viser en varig omveltning av det politiske landskapet, noe vi alle må lære av, sa Valls.

De franske departementene ligger under 27 regioner i landets kompliserte administrative hierarki. De har blant annet ansvar for enkelte sosialtiltak, skoler og lokal infrastruktur. (©NTB)

Powered by Labrador CMS