Ledelse

Slik leder du en engstelig sjef

Usikre ledere har ofte et overdrevent kontrollbehov.

Publisert Sist oppdatert

Dermed har de gjerne også en hang til å bedrive detaljstyring, men det kan man som medarbeider og mellomleder kanskje gjøre noe med? Det svenske nettstedet Kollega, som har latt seg inspirere av Forbes/Jeff Boss, presenterer i alle fall noen tips om hvordan man kan gjøre hverdagen med en usikker sjef noe enklere. Her noen av dem:

  • Finn ut av hvordan lederen foretrekker å kommunisere; på e-post, sms eller i lunsjsamtaler. Velg riktig kanal når du har noe på hjertet. Det øker sjansene for å nå frem.
  • Snakk som en leder når du snakker til en usikker sjef. Ikke si: "Jeg føler at det kanskje..." eller "Jeg vet ikke, men..." Si i stedet: "Jeg ser at...". Velg ord som "jeg gjør det" istedenfor "jeg kan gjøre det". Dette gir inntrykk av handlekraft og at du duger, hvilket kan bidra til å roe ned usikker sjef. Dermed får du også større handlingsrom.
  • Overlat det meste av synsingen til sjefen. Legg frem dine egne synspunkter som fakta som lederen kan synes noe om. En engstelig leder trenger en klippe, ikke enda flere følelser å håndtere.
  • Ha noen alternativer på lur. Ingen, og særlig ikke de som allerede føler seg presset og stresset over å måtte ta vanskelige beslutinger, liker å bli trengt opp i et hjørne. La lederen føle at han tar beslutninger og har kontroll ved å la ham velge mellom flere alternativer; selv om de kanskje er temmelig like.
Powered by Labrador CMS