Arbeidsliv

Norske kuer skal ikke lenger brukes til produksjon av billig ost til utlendinger.

Slutt på millionsubsidier til eksport av Jarlsberg-ost

Oslo (NTB): Regjeringen går inn for å fase ut alle eksportsubsidier i landbruket innen utgangen av 2019. Det betyr slutten for norske millionsubsidier til Jarlsbergost i Sverige og USA.

Publisert Sist oppdatert
Forslaget fremmes i en stortingsmelding om globalisering og handel som blir lagt fram fredag.

– Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Det er urimelig at norske forbrukere skal betale for at forbrukerne i andre land skal få kjøpe denne osten rimeligere. Derfor bør vi avvikle eksportsubsidiene innen utgangen av 2019, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

En halv milliard

Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen, har beregnet at osteeksporten koster rundt 500 millioner norske skattekroner hvert år.

– I tillegg går offentlige subsidier direkte til melkebøndene. I regnestykket på rundt en halv milliard kroner, inngår begge disse subsidiene, sa Gaasland til Aftenposten i mars.

Tapet dekkes av norske skattebetalere og melkekjøpere. For hver liter melk du kjøper, går i underkant av 2 kroner til en prisutjevningsavgift som blant annet går med til å subsidiere eksport av meieriprodukter.

Vil ramme landbruket

Slutten på eksportsubsidiene betyr at markedet for rundt 10 prosent av norsk melkeproduksjon vil falle bort.

Senterpartiet mener dette vil ramme landbruket og distriktsarbeidsplasser hardt i en allerede presset tid.

– Dette er et svært alvorlig angrep på norsk landbruk fra regjeringen. Realiteten er at dette gjør ende på hvert 11 melkebruk i Norge. Det vil merkes stort rundt i hele landet, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet og leder i Stortingets næringskomité.

– For norsk landbruk kommer dette på toppen av et svakt jordbruksoppgjør, sier Pollestad. (©NTB)

Powered by Labrador CMS