Samfunnsansvar

Den greske kystvakten reddet mandag immigranter fra en kantret seilbåt på Rhodos.

Stoltenberg: Norden må samarbeide for å redde liv

Norden bør stå samlet og øyeblikkelig gå foran for å redde liv i Middelhavet, så får andre land overta oppgavene etter hvert, mener Thorvald Stoltenberg (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Det tar for lang tid mens folk dør. De fem nordiske landene er ofte enige på en rekke områder. Norden burde nå stå samlet og øyeblikkelig gripe inn for å redde flyktninger fra å dø i Middelhavet, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener Norden samlet kan fremstå som en sterk enhet med slagkraft.

– Andre land kan overta etter hvert, sier Stoltenberg.

1. august

Mandag kunngjorde regjeringen at Norge skal bidra med et sivilt skip i den EU-ledede operasjonen i Middelhavet fra 1. august. Det skjer som følge av en rekke ulykker med båtflyktninger den siste tiden.

Avgjørelsen kom etter at regjeringen var blitt kritisert av politikere og organisasjoner for å drøye med å fatte en beslutning i saken. Nå når en løsning foreligger, er det likevel ikke godt nok for Sosialistisk Venstreparti.

– Selvsagt er det bra at det endelig kommer et norsk initiativ, og selvsagt er det altfor sent. Men de partiene som nå klager, stemte mot å gjøre noe da SV fremmet forslag om det før jul. Dette kunne vi ha hatt på plass hvis alle, også Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre hadde villet dette, men de stemte det altså ned før jul, sier SV-stortingsrepresentant Karin Andersen til NTB.

Katastrofe

Mens Kristelig Folkeparti får sitt pass påskrevet av Andersen, uttaler KrF-leder Knut Arild Hareide at også han mener det har tatt for lang tid å fatte en avgjørelse.

– Jeg forventer at regjeringen gjør det den kan for å fremskynde timeplanen, sier Hareide til Aftenposten.

Til Dagbladet sier Hareide at han etterlyste norske tiltak allerede i november.

– Det er en katastrofe vi nå er vitne til, og det er en katastrofe vi dessverre kunne forutse. Vi har fått signaler fra medlemmer av Rederiforbundet, i tillegg til at det var varslet at Italias redningsaksjon Mare Nostrum skulle avvikles til fordel for den mindre omfattende EU-aksjonen Triton, sier Hareide.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte imidlertid mandag kveld til NRK at Norge kan stille opp raskere med et skip til Triton-oppdraget dersom EU ber om det.

Norske fartøy

Norges Rederiforbund har gjentatte ganger uttalt at det er nødvendig å gripe inn for å redde flyktninger fra å havne på Middelhavets bunn.

– I praksis har Europa snudd ryggen til Middelhavet, sier forbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til Dagens Næringsliv.

Forbundets konsulent Line Falkenberg Ollestad opplyser at den norske utenriksflåten består av 1.800 skip og borefartøyer, og at det til enhver tid befinner seg mellom 20 og 30 norske skip på havet mellom Libya og Italia.

I fjor ble det gjennomført cirka 30 redningsaksjoner i regi av norskeide eller norskkontrollerte fartøyer i dette området, forteller hun. Til sammen ble 42.000 flyktninger plukket opp av handelsskip i fjor. Hver åttende båtflyktning som ble berget i fjor, ble reddet av et norsk fartøy, ifølge Rederiforbundet.

Powered by Labrador CMS