Ledelse

Stress og press har sine kostnader

Hvis arbeidsplassen er preget av negativt stress over tid, kan det gå både på helsa og bunnlinja løs.

Publisert Sist oppdatert

En stor og økende mengde forskning innenfor positiv organisasjonspsykologi viser at et positivt arbeidsmiljø vil gi dramatiske fordeler for arbeidsgivere, medarbeidere og bunnlinjen. Det fastslår Emma Seppälä og Kim Cameron i et innlegg hos Harvard Business Review.

De viser at organisasjoner som er preget av stress og har noen skjulte kostnader, herunder kostnader knyttet til medarbeideres helseproblemer. The American Psychological Association har eksempelvis estimert at den amerikanske økonomien mister 550 milliarder arbeidsdager hvert år på grunn av stress. Det finnes også ulike undersøkelser som viser at stress trigger ulike sykdommer, herunder hjertesykdom.

En annen skjult kostnad er knyttet til manglende engasjement, skriver Seppälä og Cameron, som viser til at stress på lang sikt hvis gå utover medarbeidernes engasjement på jobben. En studie fra Queens School of Business og Gallup Organization skal ifølge skribentene vise at dette igjen påvirker sykefraværet, antallet ulykker og feil som gjøres på jobben. Produktiviteten og lønnsomheten faller.

En tredje kostnad handler om lojalitet. Selskaper som ikke klarer å skape et godt arbeidsmiljø, risikerer rett og slett å miste sine ansatte. Det betyr at de oftere enn andre må ut og lete etter nye medarbeidere, med de rekrutterings- og opplæringskostnadene det innebærer.

Powered by Labrador CMS