Samfunn

Svak økning i konkurser

I juli steg antallet konkurser og tvangsavviklinger med 4,7 prosent, sammenliknet med juli i fjor. For årets sju første måneder var det en nedgang på 1,9 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I juli steg antallet konkurser og tvangsavviklinger med 4,7 prosent, sammenliknet med juli i fjor. For årets sju første måneder var det en nedgang på 1,9 prosent, skriver Brønnøysundregistrene i en pressemelding.
I juli ble det registrert 312 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, mot 298 i samme periode i fjor, en økning på 4,7 prosent, heter det.

Troms økte mest

Størst økning hadde Troms fylke, med 200 prosent, fra fire konkurser og tvangsavviklinger i juli i fjor til 12 i år. Rogaland hadde en økning på 83,3 prosent, fra 18 til 33 konkurser og tvangsavviklinger. Vest-Agder hadde en økning på 60,0 prosent, fra fem registrerte konkurser og tvangsavviklinger i juli i fjor til åtte i år, er budskapet fra Brønnøysund.
Noen fylker har likevel hatt en nedgang, som Hedmark, med en reduksjon på 63,6 prosent, Telemark en reduksjon på 50,0 prosent, Sogn og Fjordane en reduksjon på 42,9 prosent.
For årets sju første måneder var det en nedgang i konkurstallene på 1,9 prosent, fra 3 481 konkurser og tvangsavviklinger i juli 2014 til 3 414 i samme periode i år. Størst nedgang ble registrert i Hordaland med 22,3 prosent. Oppland hadde en nedgang på 15,3 prosent, heter det i pressemeldingen.

Hva er konkurs og tvangsavvikling?

Konkurs åpnes når en person eller et selskap ikke er i stand til å dekke sine forpliktelser eller når aksjekapitalen for selskapet er oppbrukt.

Tvangsavvikling åpnes når et selskap har meldt oppløsning, men unnlatt å melde endelig sletting i Foretaksregisteret – eller når et selskap etter gjentatte purringer fra Foretaksregisteret ikke har meldt inn styremedlemmer, styreleder, daglig leder og revisor. Et selskap kan også tvangsoppløses hvis det ikke sender inn årsregnskap.

Diagrammet er basert på tallene fra Brønnøysundregisteret og viser antall konkurser per måned hittil i år. Som vanlig er det færre avviklinger i juli, men like vel er det noen flere en i fjor denne måndeen. Totalt sett er det en liten nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger hittil i år.

Powered by Labrador CMS