Sverige

Svergies forsvarsminister Peter Hultqvist ønsker å gå inn i et samarbeid med NATO om propaganda. Her sammen med Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

Sverige kan delta i NATO-prosjekt

Sverige kan komme til å delta i et NATO-samarbeid som analyserer propaganda. Det sier Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist til Sveriges Radio.

Publisert Sist oppdatert

Sverige vurderer å delta i NATOs senter for strategisk kommunikasjon. Senteret skal blant annet analysere propaganda og usanne kampanjer i sosiale medier i tillegg til å vurdere hvordan NATO selv bør kommunisere med allmennheten.

- Vi trenger mer kompetanse og dette er en ny arena der det skjer veldig mange ting med forskjellige typer av kampanjer. Man bruker dette i ulike sammenhenger for å påvirke opinionen i andre land. Derfor er det nødvendig at vi også samarbeider med andre land, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til Sveriges Radios program Ekot.

Vestlige medier har ved flere anledninger vist til tilfeller der russiske kommentatorer har brukt sosiale medier og kommentarfelt i vestlige aviser og nettsider for å spre usannheter. For eksempel saksøkte tidligere i år Lydmila Savtjsuk sin tidligere arbeidsgiver, en såkalt troll-fabrikk, for å be henne blogge positivt om "Putin den store" og negativt om opposisjonen. Denne typen kommunikasjonsstrategi er også tatt i bruk på andre områder, blant annet nedskytingen av MH17 over Ukraina.

Ekot melder at det i etterkant av nedskytingen plutselig dukket opp papirer på nettet som påstod at Svergie aktivt støttet regjeringssiden i konflikten i Ukraina. Noe nøytrale Sverige ikke offisielt gjorde.

Det er også kjent at den russiske staten finanserer en egen TV-kanal, RT, som ved pro-Putin vinkling rettet stoffet mot europeiske seere.

NATO-senteret ligger i Latvia og også Finland har planer om å delta i arbeidet med NATO-landene. Til nå har senteret vært mest opptatt av hvordan Russland bruker propaganda i nye sosiale medier, men fremover er det også ventet at senteret vil bruke ressurser på å studere IS.

Powered by Labrador CMS