Ledelse

Testet «e-post-fri» uke

Har du hørt historien om selskapet som ba de ansatte om å la være å sende intern e-post i en hel uke?

Publisert Sist oppdatert

Da det italienske tekstilselskapet Gabel spurte de ansatte om hva de bekymret seg mest over på jobben, svarte mange medarbeidere at de slet med å håndtere de store mengdene med intern e-post.

Da ledelsen oppdaget dette, bestemte de seg – ifølge BBC, som igjen viser til nettstedet til La Provincia di Como – for å gjennomføre et eksperiment: De innførte en «e-post-fri» uke.

«Vi inviterer dere til å la være å bruke e-post i intern kommunikasjon (mellom kolleger som jobber på samme sted), til fordel for mer direkte og umiddelbar kontakt», skrev ledelsen, ironisk nok i en intern e-post, til sine medarbeidere

Selskapets sjef, Michele Moltrasio, sier til BBC at det ikke var lett å gjøre noe med e-postvanene, men at medarbeiderne tok utfordringen. Han hevder at de ansatte er i ferd med å gjenoppdage gleden ved å snakke sammen og møtes. Etter en uke ble «forbudet» opphevet, men Moltrasio viser til at eksperimentet var forsøket verdt - fordi det kan bidra til å forståelse og nytekning rundt måten folk jobber på.

Lar du deg stresse?

Er du blant dem som lar deg stresse av all e-posten på jobben? Et tips kan være å hente inspirasjon fra Gabel, og å ta en prat med kollegaene du har rundt deg istedenfor å sende e-post. Og om du ikke kan eller vil ta fri fra intern e-post i en hel uke, så er det fullt mulig å ta «fri» fra e-posten i perioder gjennom dagen.

Frances Booth, ekspert på «digital detox» gir i et innlegg hos Huffington Post blant annet disse tipsene:

  • Du må ikke åpne e-post med en gang den kommer
    Unngå å bli forstyrret hver eneste gang det dumper inn en ny e-post i innboksen. Jobber du på den måten, får du aldri viet din hele og fulle oppmerksomhet til det arbeidet du er i gang med. Ha noen perioder i løpet av dagen hvor du ikke leser e-post, råder Booth.
  • Bestem deg for når du vil lese e-post
    Booth mener det er lurt å bestemme seg for hvor mange ganger i løpet av en dag man skal sjekke e-post, og hun anbefaler at man ikke starter dagen med e-post. Dette fordi man da starter dagen med å bruke energi på forespørsler fra andre, istedenfor de sakene man selv ønsker å prioritere. Gjør noe annet i en time eller to, før du går løs på e-posten, og se hva det gjør med produktiviteten din, råder Booth.
Powered by Labrador CMS