Nyansatte

Tips til nyansatte

Forbered deg på hverdagen som ny på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Når man er helt fersk på en arbeidsplass, kan det melde seg mange spørsmål. Og det handler ikke bare om fag. Det handler også om det sosiale.

Det viktigste du gjør som ny, er å forsøke lese og forstå de ulike situasjonene som oppstår før du selv kaster deg inn i dem. Det mener karrierecoach Nina Jansdotter, som har snakket om problemstillingen et intervju hos det svenske karrierenettstedet shortcut.nu.

I intervjuet byr coachen en liste med hverdagsråd til nyansatte. Her er noen av tipsene:

  • Forsøk å forstå situasjonene i hverdagen
    Se, lytt og lær. Hva er kleskoden? Hvor skal jeg sitte og hvilken kaffekopp kan jeg bruke? Hva ler man av her?
  • Spis sammen med kollegene dine
    Hvis kollegene dine går ut og spiser, er det lurt å ta følge med dem istedenfor å spise lunsj på kontoret. Da kommer du raskere inn i fellesskapet.
  • Skaff deg en uformell mentor
    Hvis arbeidsbeskrivelsen er utydelig, må du finne ut hva som forventes av deg. Jansdotter anbefaler nyansatte å skaffe seg en uformell mentor som de føler at de kan spørre om ting.
  • Vær nysgjerrig
    Se opp fra skrivebordet når noen passerer, hils og smil. Still spørsmål til folk og vær interessert i menneskene på arbeidsplassen din.
  • Ikke sett i gang store prosjekter på fritiden
    Det er anstrengende å være ny på en arbeidsplass. Det er mye å sette seg inn i. Forsøk å ha fullt fokus på jobben. Ikke legg inn for mange avtaler på kveldene den første tiden.
Powered by Labrador CMS