Saudia-Arabias nye kong Salman har slitt med helsen i årevis og viser ifølge godt orienterte kilder tydelige tegn til demens.

Foto

Reuters / NTB scanpix

Tronskiftet i Saudi-Arabia påvirker neppe oljeprisen

Publisert: 23. januar 2015 kl 11.17
Oppdatert: 23. januar 2015 kl 11.17

– Jeg forventer ingen betydelig endring i Saudi-Arabias oljepolitikk, og jeg forventer og håper at de fortsatt vil være en stabiliserende faktor i oljemarkedet. Særlig i disse dager hvor vi gjennomgår vanskelige tider, sier sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA).

Saudi-Arabia er den største oljeprodusenten i verden og har nektet å kutte i produksjonen for å motvirke prisfallet som det siste halvåret har halvert prisen på råolje.

Lite prishopp

Nyheten om at den aldrende og syke kong Abdullah var død, og at snart 80 år gamle kronprins Salman hadde inntatt tronen, fikk rett nok oljeprisen til å gjøre et lite hopp.

Under ettermiddagshandelen i Asia, steg prisen på nordsjøolje for levering i mars med drøyt 2 prosent til 49,60 dollar fatet. Prisen på lettolje steg med i underkant av 2 prosent til 47,14 dollar fatet.

Noen langvarig prisøkning tror ingen på, ettersom tronskiftet i Saudi-Arabia neppe vil få landet eller OPEC til å kutte i produksjonen.

Kong Abdullah overtok tronen i 2005, men har i likhet med sin forgjenger vært mye fraværende som følge av dårlig helse de siste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Den nye aldrende kongen sliter også med helsen, har hatt minst ett slag og har lammelser.

Selv om han som forsvarsminister titt og ofte har posert på offisielle bilder med ledere og besøkende de siste årene, har det lenge vært jobbet hardt i kulissene for å skjule det faktum at han lider av gryende demens.

Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien, men lekkede dokumenter fra amerikanske diplomater avdekker også en annen side av ham.

Ikke demokrati

Salman har blant annet slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati, og han anklager fiender av Saudi-Arabia for å ha funnet opp begrepet wahabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er statsreligion i landet og som har inspirert grupper som al-Qaida.

Det er heller ingenting som tyder på at Saudi-Arabias kvinner vil få flere rettigheter under Salman, som i likhet med tidligere monarker vil la det fryktede religionspolitiet få jakte på dem som bryter landets strenge sharialover.

Menneskerettsorganisasjoner har ikke store forventninger til den nye makthaveren og det antas at han vil fortsette med å kaste opposisjonelle i fengsel og videreføre de offentlige henrettelsene, steiningen og piskingen.

Saken fortsetter under annonsen