Ledelse

Unngå drittsekkene på jobben

Ny forskning belyser kontorets drittsekker - folk som tapper medarbeiderne sine for energi og motivasjon.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en gruppe amerikanske forskere, blant annet ledelsesprofessor Gretchen Spreitzer ved Universitetet i Michigan, finnes det to typer på enhver arbeidsplass, de som sprer entusiasme og energi, og de som sprer uhygge og tapper andre for krefter og pågangsmot, drittsekker på folkemunne.

Spreitzer og de andre forskerne har sett nærmere på den siste gruppen i en publisert forskningsartikkel omtalt i New York Times. Deres konklusjon er klar, du gjør lurt i å unngå drittsekker.

- Nesten alle kjenner en prima donna på arbeidsplassen som er så god i jobben sin at de slipper unna med dårlig oppførsel. Hva mange ledere kanskje ikke innser er at disse typene sprer mørke skyer utover alle de andres hverdag, og til slutt er det hele organisasjonen som blir skadelidende, sier Spreitzer til avisen.

Hun mener man vet når man har møtt på en energityv, rett etterpå føler man seg tappet og mister motivasjonen.

Forskerne så på en rekke ingeniører innen IT og ba dem regelrett sette karakter på de andre medarbeiderne etter i hvor stor grad de var i stand til å tappe andre for energi. Ikke overraskende var det en klar korrelasjon mellom antallet folk med energitappende egenskap man måtte forholde seg til gjennom arbeidsdagen og egen ytelse på jobben.

Det kan være vanskelig å unngå drittsekker. Ingen er drittsekker hele tiden, og dessuten kan man ikke ha en arbeidsplass hvor alle er like entusiastiske og sprudlende. Bare tanken på det gir enkelte frysninger.

Spreitzer peker også på at drittsekk-oppførsel kan være så mangt og trenger ikke handle om mobbing eller andre former for direkte sjikane. Kanskje er det måten noen snakker ned til deg, eller gang på gang ignorerer dine innspill som stjeler energi.

Heldigvis finnes det råd for de som er omkranset av drittsekker på jobben. Sørg for å lokaliser jobbens sprudlende energibomber, hvis dette er typene som gir deg motivasjon og entusiasme. Bare det å jobbe litt med slike typer gjennom dagen, kan veie opp for litt drittslenging her og der.

Powered by Labrador CMS