Aktuelt

Unngå tolltull til jul

Skal du gjøre julehandelen i utenlandske nettbutikker, bør du holde tunga rett i munnen og skaffe deg litt oversikt over toll, moms og vekslingskurser.

Publisert Sist oppdatert
En stadig større del av julegavene kjøpes på nett. Her er butikker fra alle verdenshjørner like lett å besøke som de norske, og tilbudet av klær, bøker, elektronikk og andre varer, er enormt. Men det er ikke alltid like enkelt å vite hva man til slutt må betale for gildet.

Ulike valutakurser, forskjellige priser for frakt og forsikring i butikkene, og norske og utenlandske regler for merverdiavgift og toll må tas med i regnestykket, går det fram av julehandelstipsene fra Tollvesenet.

350 kroner

Du kan handle for 350 kroner fra utenlandske nettbutikker uten å betale toll eller merverdiavgift (moms). Denne summen ble i januar økt fra 200 kroner, men nå inkluderer summen frakt og forsikring. Bestiller du en bukse som koster 300 kroner og frakten er på 100 kroner, må du dermed betale 25 prosent moms.

En annen utfordring er valutakursene. Tollvesenet bruker sine egne valutakurser, og det er deres omregning til norske kroner som gjelder, ikke det som står på bankutskriften.

– Vi har de som har truffet akkurat en krone over, forteller Ivar Martin Olsen, seniorrådgiver i Tollregion Oslo og Akershus, til NTB. Den ene krona betyr altså at du må ut med 25 prosent moms og eventuelt andre avgifter.

Han sier likevel det virker som de fleste som handler fra utlandet har funnet ut av reglene.

– Nettselskapene har dessuten tilpasset prisene til reglene, sier Olsen.

Toll på klær

Det er få typiske julegave-varer man må betale toll på. Unntaket er klær og tekstiler. Tollvesenet har en egen importkalkulator og det samme har Posten. Her kan du finne ut hva innkjøpet vil koste deg totalt.

Kjøper du varer for over 350 kroner, men under 3.000 kroner, kan Posten hjelpe deg med fortollingen. Det tar de imidlertid betalt for, 140 kroner.

Har du venner og familie i utlandet, kan de avgiftsfritt sende deg gaver verdt under 1.000 kroner. De kan også sende flere gaver til andre familiemedlemmer i samme pakken. Grensen på 1.000 kroner gjelder per mottaker.

– Det mange bommer på, er at verdien er for høy eller at det sendes av nordmenn som ikke bor i utlandet, sier Olsen.

Avsenderen må være bosatt utenfor Norge for at denne gaveregelen gjelder. Tusenkronersregelen gjelder heller ikke hvis en butikk sender gaven for deg, det skal være en privat avsender. (©NTB)

Fakta om regler for netthandel og import

  • Sendinger fra utlandet med en verdi på under 350 kroner, inkludert frakt og forsikring, er avgiftsfrie. Det gjelder ikke alkohol og tobakk.
  • Det er Tollvesenets egne valutakurser som gjelder, ikke vekslingskursen banken din bruker.
  • Sendinger verdt over 350 kroner må du betale 25 prosent moms på.
  • Tollvesenets importkalkulator kan hjelpe deg å beregne moms og avgifter på varer over 350 kroner.
  • Posten og fraktselskaper kan gjøre fortollingen for deg, men krever gjerne betaling for jobben.
  • Skal du på shopping i utlandet, kan du ta med varer for 6.000 kroner hjem hvis du er borte mer enn 24 timer. På reiser under 24 timer er grensen 3.000 kroner. Summene inkluderer kvotevarer som alkohol og tobakk.
  • Du kan motta gaver for inntil 1.000 kroner fra folk som er bosatt i utlandet. Varen må sendes fra en privatperson som bor fast i utlandet. Gaver til flere personer, med en verdi inntil 1.000 kroner, kan ligge i samme pakke uten at du må betale moms. (©NTB)
Powered by Labrador CMS