Nyskaping

Minecraft, ett av verdens mest populære spill, ble utviklet av det svenske spillselskapet Mojang, som nyllig ble solgt for 20 milliarder kroner.

Velferdsstaten gir optimalt klima for entreprenørskap

Velferdsstatens ordninger fungerer perfekt som sikkerhetsnett for personer som ønsker å ta risiko. Det hevder svenske entreprenører.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg vil hevde at en smart velferdsstat er en stor tilrettelegger, som mer frigjør ressurser for innovatører, enn å skape et klima hvor man heller foretrekker å dra veksler på statens velferdsordninger, sier Henrik Torstensson, konsernsjef i Lifesum, et Stockholm-basert techfirma, til Politico.

Han mener også at Sveriges demokratiske "sensibilitet" hjelper til.

-Hver persons mening er respektert og basert på den enkeltes kunnskap fremfor rang eller stilling i et selskap, som er en betydelig fordel i dagens raske, innovative verden, sier han til Politico.

– At vi slipper å tegne ekstra helseforsikring for våre ansatte er en betydelig besparelse som hjelper firmaer i oppstartfasen, sier han. Lifesum, som har laget en app ved hjelp av anvendt psykologi for å hjelpe folk å få sunnere matvaner, ble nylig kåret av magasinet Wired UK til en av Stockholms 10 hotteste startup-firmaer.

- Jeg vil hevde at velferdsstaten mer skaper et springbrett i stedet for en hengekøye, sier Kjell Håkan Närfelt, senior programsjef i Vinnova, Sveriges innovasjonsbyrå.

Ukeavisen ledelse kunne nylig fortelle om en europeisk digi-rangering The European Digital City Index hvor de nordiske hovedstedene Stockholm, København og Helsinki klatret helt til topps. Som ikke medlem av EU ble Norge holdt utenfor kåringen. I rangeringen kommer London på topp, deretter Amsterdam. Rangeringen ble gjennomført av den britiske tenketanken Nesta i samarbeid med European Digital Forum, et EU-støttet forum som skal stimulere veksten og nyskapingen i Europas digitale økonomi gjennom å fremme forståelsen for digitalt entreprenørskap og innovasjon over hele Europa.

Ifølge Startup Hubs Europa er det omtrent 8000 nystartede digitale firmaer i Stockholm, med nesten 52 000 ansatte. I de foregående tiårene har Stockholms nye firmaer innenfor den digitale økonomien klart å skaffe tilveie 1,8 mrd Euro i investeringer. Blant de andre faktorene som gjøre at Stockholm havner langt oppe på listen er:

  • En rekke suksesshistorier; det er bare London som har flere såkalte «unicorns», enhjørninger, som er betegnelsen på digitale selskaper som blir en suksess. Kjente eksempler er Uber og AirnBnB
  • Kunnskapsrik og høyt utdannet befolkning, inkludert meget gode engelskkunnskaper
  • Øverst i European Innovation Union Scoreboard 2015
  • Støtte fra regjeringen og offentlig myndigheter
  • Optimistisk syn på entreprenørskap, men lavere appetitt for risiko enn de fleste andre europeiske land

Blant de meste kjente nystartede firmaene innenfor den digitale økonomien som har sitt utspring i Stockholm er Klarna, Spotify, Skype, Mojang, iZettle, TrueCaller og OxThera. Nylig ble spillselskapet Mojang, som står bak MineCraft, solgt for nærmere 20 milliarder norske kroner.

Närfelt i Vinnova mener det nettopp er det svenske velferdssystemet som har skapt så mange svenske gründere med et globalt tankesett.

-Til tross for at den tradisjonelle svenske systemet er designet for sysselsetting i store svenske selskaper, har vi vært i stand til å skape en entreprenørånd blant unge mennesker, sier han til Politico.

Dette klimaet mener Torstensson i Lifesum har tiltrukket internasjonale investorer, ved siden av en lang og mørk vinter. Lange vintre gir mye tid til å utforske ny teknologi, sier han.

Powered by Labrador CMS