Ledelse

Vil ikke detaljstyres

Kan det være noe i ordhellet om at folk forlater sjefer og ikke selskaper?

Publisert Sist oppdatert

Ja, mener lederbokforfatter Victor Lipman, som har sett nærmere på en undersøkelse gjort blant 400 fulltidsansatte arbeidstagere i USA.

Undersøkelsen er gjort av bemanningsfirmaet Tinypulse, og resultatene viser, ikke overraskende, en sterk sammenheng jobbtilfredshet og friheten til å selv ta beslutninger om hvordan man skal gjøre jobben sin. Undersøkelsen viser videre at sannsynligheten for at medarbeidere begynner å se seg om etter noe annet er 28 prosent høyere blant ansatte som føler seg bundet på hender og føtter.

Dette, hevder Lipman i et innlegg hos Psychology Today/Forbes, viser at det er noe i ordhellet om at folk forlater sjefer og ikke selskaper. Detaljstyring får konsekvenser.

Når ledere over tid er overinvolvert på lite produktivt vis, kan det redusere selskapets evne til å holde medarbeiderne sine, mener skribenten.

En annen vanlig grunn til at folk slutter, er ifølge denne undersøkelsen overarbeid. Utviklingsmuligheter økte på sin side sjansen for at folk ville bli. Begge deler er faktorer som ledere kan påvirke.

Dette er amerikanske funn, men Anders Dysvik, professor ved Handelshøyskolen BI, slo så sent som i sommer i et intervju hos forskning.no fast at forholdet mellom leder og medarbeider betyr mye for å få de ansatte til å bli i jobben. Han sier i samme intervju at hvis organisasjonen gir medarbeidere innflytelse og medbestemmelse over egen jobbutførelse, vil det føre til at medarbeidere får økt indre motivasjon.

Powered by Labrador CMS