Ledelse

10 tips om hvordan du kan gi motivasjonen din noen spark i riktig retning

Publisert Sist oppdatert

Motivasjon kan påvirkes av mange ytre faktorer, men hvis vi skal være helt ærlige, så handler motivasjon også om hvilken holdning vi tropper opp med på jobb. Og holdninger; det er noe du selv kan gjøre noe med.

Pablo Maella, som er konsulent og i tillegg underviser ved den spanske handelshøyskolen IESE, har skrevet en artikkel om egenmotivasjon og gir ti tips om egenmotivasjon et innlegg hos IESE Insight. Følger du disse tipsene, vil du ifølge Maella både få det bedre og du vil øke din profesjonelle effektivitet. Til inspirasjon, her er tipsene i kortversjon:

  • Aksepter realitetene og andre mennesker som de er
    Ikke krev at omstendighetene skal være i tråd med alle dine ønsker, aksepter heller tingene om de her og begynn ha dét som utgangspunkt for å finne rom for forbedringer.
  • Kjenn deg selv og aksepter at du har dine sterke og svake sider
    Bli venn det faktum at du er feilbarlig, da unngår du mye frustrasjon. Hvis du altfor redd for å gjøre feil, kan du også gå glipp av mange muligheter. Kjenn dine svake sider, men vit også å sette pris på alt du lykkes med.
  • Ikke klag
    Hvis det oppstår en feil som påvirker forretningene dine, men som ikke er din skyld, kan du klage over uflaks etc . Alternativt kan du være proaktiv og selv gjøre ditt beste for å minimere skadevirkningene. Som regel er det bedre å konsentrere seg som ting vi kan kontrollere enn å klage.
  • Sett pris på det du har
    Ikke glem å legge merke til det som er positivt, herunder alt som går som det skal. Hvis vi legger vekt på det vi mangler istedenfor det vi har, kan motløshet bli resultatet.
  • Gå til oppgavene med en positiv holdning
    Under dette punktet viser Pablo Maelle til en studie som skal vise at positive, optimistiske selgere solgte 90 prosent mer enn selgere som var preget av negativitet. Holdningen du har i utgangspunktet kan altså ha mye å si, men Maella putter her også inn en liten advarsel: Ikke forveksl positivitet med naivitet eller manglende realisme.
  • Sett relevante mål
    Ifølge målsettingsteori fra Edwin Locke motiveres når vi opplever at det faktisk er mulig å nå de målene vi har satt oss. Vi motiveres også av at målene er relevante.
  • Se en mening i det du gjør
    Dette er et tips i tråd den klassiske historien om de to steinbyggerne som beskriver arbeidet sitt. Én bygger med stein, den andre bygger en katedral. Maellas poeng er at det hjelper på motivasjonen hvis vi opplever at det vi gjør har en større mening.
  • Vær proaktiv
    Det er mer motiverende å være den som handler enn å være den som sitter tilbakelent som observatør. Den som handler føler også mer eierskap til det som skjer.
  • Finn fram entusiasmen og ansvarligheten
    Om du ikke liker absolutt alt du gjør, forsøk likevel å gå til verket med em viss entusiasme. Skulle entusiasmen blekne, gjelder det å likevel ta ansvar for at jobben blir gjort.
  • Hold ut!
    Hvis vi gir opp når vi møter hindringer, får negative tilbakemeldinger eller blir skuffet, er det lite sannsynlig at vi vil nå være mål. Forsøk å gjøre det å forsere hindringene til en motiverende kraft i seg selv.
Powered by Labrador CMS